In jur de 100.000 de kurzi au parasit in ultimele zile Siria si au trecut granita in Turcia, fugind de avansul jihadistilor Statului Islamic in nordul tarii, a anuntat luni Inaltul Comisar ONU pentru refugiati (HCR), potrivit AFP.

"Guvernul (turc - n.red.) a anuntat numarul de 100.000 si a confirmat" aceasta cifre, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al HCR, Melissa Fleming.

Sambata, HCR a vorbit despre posibilitatea de "sute de mii" de persoane care ar putea sa se refugieze in Turcia in contextul luptelor din Siria.

Turcia a deschis sambata granitele refugiatilor sirieni care au inceput inca de joi sa paraseasca sectorul din jurul localitatii Ain al-Arab (Kobane in limba kurda), inconjurat de combatantii grupului extremist sunnit SI.

Ain al-Arab, al treilea oras kurd ca marime din Siria, a scapat pana acum relativ neatins de conflictul din Siria care a determinat in jur de 200.000 de sirieni sa caute refugiu in tarile vecine, potrivit ONU.

Insa pe fondul avansului recent al Statului Islamic in regiune si asediului pe care combatatii l-au impus asupra orasului, un numar mare de rezidenti, in special kurzi, au fugit din zona.