Compania aeriana Air France a anuntat ca 59% din zborurile programate pentru luni vor fi anulate ca urmare a continuarii grevei pilotilor, care protesteaza fata de planul de dezvoltarea a filialei low-cost Transavia, in timp ce guvernul de la Paris a avertizat ca "soarta" companiei "ar putea fi incerta" daca sindicatele si conducerea acesteia nu ajung la un compromis, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

De asemenea, se estimeaza ca duminica procentul zborurilor anulate va fi de 62%, in conditiile in care 65% dintre piloti participa la greva. Potrivit datelor furnizate de compania Air France, actiunea de protest inceputa cu o saptamana in urma ii provoaca acesteia pierderi zilnice cuprinse intre 10 si 15 milioane de euro.

Pilotii se tem ca unii dintre ei vor fi transferati la filiala low-cost Transavia, unde vor beneficia de conditii mai putin favorabile. Conform planului de dezvoltare, aceasta filiala low-cost a grupului Air France - KLM, ce are deocamdata sedii doar in Franta si Olanda, va crea alte baze in Europa, unde va angaja personal pe plan local si se va constitui ca societate supusa legislatiei europene, nu celei franceze, acesta fiind un alt motiv de nemultumire al sindicatelor ce au declansat greva.

In conditiile continuarii grevei, care intra astfel in a doua saptamana, secretarul de stat francez pentru transporturi, Alain Vidalies, a cerut conducerii societatii si sindicatelor sa se gandeasca serios la o solutie de compromis, altfel viitorul companiei Air France ar putea fi in pericol.

El a atras totodata atentia pilotilor sa dea dovada de responsabilitate si sa inteleaga faptul ca "low-costul nu este o alegere, ci o necesitate impusa de realitatea pietei", iar o "companie fragila din punct de vedere financiar", cum este Air France, "nu are alta optiune decat sa se adapteze acestui fenomen major care este dezvoltarea low-costului".