Doua avioane de lupta ruse de tip MIG 35 au intrat vineri intr-o zona de restrictie americana fiind interceptate de avioane militare americane si canadiene in apropiere de Alaska, au declarat oficiali americani. "Aparatele de zbor rusesti au parasit zona fara a fi inregistrate alte incidente", a declarat pentru AFP un oficial american.

Zona de restrictie (zona de identificare si aparare aeriana, ADIZ) este situata la limita spatiului aerian al unei tari si serveste ca zona-tampon pentru a a le permite guvernelor sa intervina impotriva avioanelor potential ostile. Dar, aceste zona nu se regasesc in tratatele internationale sau nu sunt reglementate de legile internationale.

Acest incident a coincis cu vizita in SUA a presedintelui ucrainei Pedro Poroshenko. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirbyy, a declarat ca nu a existat nicio legatura intre acesata vizita si incidentul aerian.

In aceasta perioada, Rusia efectueaza exercitii militare in regiunea Kamceatka si in Extremul Orient. Aceste exercitii se numesc Vostok-2014 si au inceput vineri si vor continua pana in 25 septembrie. La aceste manevre militare participa 100.000 de soldati si 120 de aeronave, asa cum a anuntat Ministerul rus al Aprarii.

Tot in acelasi context, Suedia a anuntat, vineri, ca a protestat pe langa Rusia dupa ce doua avioane de lupta au intrat in spatiul sau aerian. Ministrul de Externe l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Rusiei la Stockholm pentru a-si exprima protestele fata de acest eveniment", a anuntat diplomatia suedeza intr-un comunicat, in contextul in care doua avioane de lupta au incalcat, miercuri, spatiul aerian suedez.

Pe blogul sau, ministrul de Externe, Carl Bildt, a denuntat "o incalcare" a spatiului aerian suedez, "cea mai importanta de la nominalizarea sa la Ministerul de Externe", in 2006.

Statul Major a precizat ca incidentul, care a durat aproximativ 30 de secunde, a avut loc miercuri la amiaza in apropiere de Insula Oland (est).