Parlamentul catalan a votat vineri o lege ce autorizeaza o "consultare" cu privire la independenta regiunii fata de Spania, ocolind astfel opozitia Madridului fata de referendumul pe care presedintele Cataloniei, Artur Mas, vrea sa il organizeze la 9 noiembrie, relateaza AFP.

Legea, aprobata cu 106 voturi pentru si 28 impotriva, autorizeaza guvernul regional sa organizeze "consultari populare", cu caracter neconstrangator, dar urmeaza sa fie contestata la Curtea Constitutionala de catre guvernul spaniol.

Anterior, vineri, presedintele catalan Artur Mas a afirmat ca referendumul pentru independenta din Scotia a "aratat calea" pentru Catalonia, care isi va continua demersul pentru propria independenta. Mas a declarat ca rezultatul referendumului de joi, cand 55% dintre scotieni au votat impotriva independentei, nu l-a descurajat.

El a anuntat ca pregateste propriul referendum pentru luna noiembrie si ca parlamentul catalan urmeaza sa decida curand asupra unei legi care sa deschida calea pentru votul popular. Mas a promis ca va organiza referendumul pe 9 noiembrie.

Autoritatile de la Madrid il considera insa ilegal.

Mas a declarat ca Madridul nu poate sa foloseasca anumite incadrari legale pentru a impiedica "vointa poporului catalan".

Madridul a atacat cazul la Curtea Constitutionala, care urmeaza sa il discute marti. Curtea Constitutionala ar putea suspenda dreptul regiunii de a vota asupra independentei.

Miscarea pro-independenta din Catalonia crede ca, odata ce Mas promulga noua lege, se poate organiza votul popular.

La inceputul unii, sute de mii de catalani au format un "V" pentru "vot" pe doua artere principale din Barcelona.