Liderul miscarii secesioniste din Scotia, Alex Salmond, a anuntat vineri ca demisioneaza din postul de premier si din fruntea Partidului National Scotian SNP, la cateva ore dupa infrangerea in referendumul de independenta, scrie AFP.

Alex SalmondFoto: Captura YouTube

"L-am anuntat pe secretarul national al SNP ca nu ma voi prezenta pentru conducerea partidului la conferinta anuala" din 13 - 15 noiembrie "si ca voi demisiona din postul de prim ministru", a declarat Salmond, intr-o conferinta de presa.

"Pana la aceasta data voi continua sa-mi servesc mandatul", a adaugat Alex Salmond, 59 de ani, care va reveni pe bancile parlamentului scotian in calitate de deputat de Aberdeenshire East.

"A fost privilegiul vietii mele sa servesc Scotia ca premier. Dar, asa cum am spus-o pe durata intregii campanii pentru referendum: nu este vorba de mine sau de SNP. Este mult mai important decat asta", a afirmat el.

Demisia lui Alex Salmond, care intra in vigoare in doua luni, este o surpriza, in masura in care a reusit sa ridice scorul partizanilor pentru independenta la inaltimi neimaginate in urma cu putin timp, 44,7%.

Cu atat mai mult cu cat acest redutabil tactician a reusit sa obtina o autonomie sporita, care ii asigura deja un loc in istoria scotilor.

"Timpul meu, ca lider, este aproape terminat, a subliniat Salmond, emotionat. Dar pentru Scotia, campania (pentru independenta) continua si visul nu va muri niciodata".