Fostul presedinte francez de dreapta Nicolas Sarkozy, 59 de ani, a anuntat vineri, dupa luni suspans, revenirea in politica, prin candidatura la presedintia partidului UMP, scrie AFP.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

"Iubesc prea mult Franta, sunt prea pasionat de dezbaterea publica si de viitorul compatriotilor sai", a scris pe pagina sa de Facebook fostul sef de stat (2007-2012), pentru a-si justifica demersul, care are ca ultim obiectiv recucerire Palatului Elysee in cadrul alegerilor prezidentiale din 2017.

"Candidez la presedintia familiei mele politice", a scris fostul sef de stat, care a adauga ca, "dupa o reflectie aprofundata", "am decis sa propun francezilor o noua alegere politica".

"M-am intrebat fara concesii asupra oportunitatii unei reveniri in viata politica pe care am stopat-o fara amaraciune si fara regret", a continuat Sarkozy, invins la prezidentialele din 2012 de socialistul Francois Hollande.

"Nu o sa mai auzi vorbindu-se de mine", le spunea Nicolas Sarkozy ziaristilor la inceputul lui 2012, intrebat despre eventualitatea unei infrangeri in alegerile prezidentiale.

De facto, Franta aude in continuu despre el, de atunci, pe teren politic, prin intermediul apropiatilor sau al mesajelor destinate sa-i pregateasca revenirea. Dar mai ales pe teren judiciar, unde este implicat in mai multe dosare si a fost pus sub acuzare in iulie pentru trafic de influenta in cazul unul magistrat.

Mai multe dosare sunt legate de finantarea campaniei sale din 2012.

Reconvertit din 2012 in actor al marilor conferinte internationale foarte bine remunerate la Londra, Amman sau New York, arborand un look relaxat si o barba de trei zile, Nicolas Sarkozy nu a parasit niciodata, intr-adevar, viata politica franceza.

Vizibilitatea sa mediatica a fost asigurata si de cuplul pe care il formeaa cu fostul manechid devenit cantareata Carla Bruni. Astfel, el apare adeseori alaturi de sotia in turneele din Franta si strainatate.

Avocat de formatie, nascut in 28 ianuarie 1955, a depasit, fara a fi urmat vreun curs prestigios intr-una dintre 'grandes ecoles', toate obstacolele, intre lovituri de teatru, tradari si traversari de deserturi: angajat gaulliste la 19 ani, ales primar in Neuilly-sur-Seine la 28 de ani, deputat la 34, ministru la 38 si sef de stat in 2007 la 52 de ani.

Ambitios, "nu se indoieste de nimic si in special de el insusi", a spus intr-o zi despre el fostul presedinte Jacques Chirac, primul sau mentor.

Nicolas Sarkozy nu provine din marea burghezie franceza, ca multi dintre colegii sai de partid. Fiul unui imigrant ungur, a fost crescut de mama sa si de bunicul lui, un grec din grec Salonic.

Viata sa privata a ocupat mult timp prima pagina a ziarelor, atat in ceea ce priveste relatiile cu cei puternici si cu banii, cat si viata sa sentimentala.

Deja tata a doi copii, Nicolas Sarkozy este primul presedinte francez care a divortat, s-a recasatorit si a avut un copil in cursul unui mandat.

In schimb, este al doilea presedinte care are probleme judiciare. Predecesorul sau, Jacques Chirac, a avut statutul de "martor asistat" in 2007 intr-un dosar de angajari fictive la primaria Parisului, si a fost condamnat patru ani mai tarziu la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice si abuz de incredere.