Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, este primit joi ca oaspete de seama la Washington, chiar daca vizita sa are putine sanse sa duca la stabilirea unor noi angajamente. Porosenko va sustine un discurs in Congres si va avea o discutie fata in fata cu presedintele Barack Obama, scrie AFP.

Fostul om de afaceri in varsta de 48 de ani urmeza sa pledeze cu forta pentru ca tara sa sa obtina un "statut special" de aliat care nu este membru NATO.

"Contez foarte tare pe sprijinul dumneavoastra", a declarat Porosenko marti, la Ottawa in fata Parlamentului canadian, cu o zi inaintea primei sale vizite in Statele Unite de cand a fost ales presedinte, la inceputul lunii iunie.

La doua zile dupa ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, viitorul Ucrainei ramane incert, dupa un conflict de cinci luni care a facut aproximativ 2.900 de morti si peste jumatate de milioane de persoane stramutate. Armistitiul semnat la 5 septembrie intre Kiev si rebelii prorusi ramane fragil.

"Sunt bucuros sa vad ca partenerii nostri europeni si americani inteleg ca ne luptam nu numai pentru integritatea teritoriala si independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea mondiala", a spus vineri la Kiev Porosenko, facand apel la o "noua strategie in termeni de securitate".

Presedintele Obama a repetat in ultimele saptamani ca Statele Unite vor continua sa ofere o asistenta militara neletala si formare armatei Ucrainei, subliniind insa ca Washingtonul nu intentioneaza sa recurga la forta in aceasta tara.