Tarile africane afectate de Ebola spera ca situatia se va imbunatati datorita unui ajutor militar promis de catre Statele Unite, cuprins intr-un proiect de rezolutie vizand combaterea epidemiei care urmeaza sa fie luat in discutie, joi, de Consiliul de Securitate al ONU.

"Anuntul de ieri (marti, n.r.) al Guvernului Statelor Unite privind ajutorul militar direct este un moment important in lupta impotriva Ebola", a declarat miercuri presedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf. "Speram ca aceasta decizie a Statelor Unite va incuraja restul comunitatii internationale sa actioneze. Partenerii nostri americani sunt constienti de faptul ca Liberia nu poate invinge Ebola de una singura", a adaugat Sirleaf, a carui tara este de departe cea mai lovita, scrie AFP.

Presedintele Barack Obama a indemnat marti "sa se actioneze repede" pentru a preveni ca "sute de mii" de oameni sa fie infectati cu Ebola.

El a anuntat crearea unui centru de comanda militar in Liberia pentru a sprijini lupta impotriva epidemiei in regiune si crearea de 1.000 de paturi.

Washingtonul a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate ONU sa se reuneasca de urgenta. Acesta urmeaza sa voteze joi un proiect american de rezolutie destinat sa mobilizeze guvernele impotriva raspandirii epidemiei, o initiativa rara in domeniul sanatatii.