Sprijinul scotienilor pentru independenta a crescut cu un procent, la 48%, potrivit unui sondaj publicat marti de Scottish Daily Mail si citat de Reuters. Sondajul arata ca sustinerea pentru mentinerea Scotiei in Marea Britanie stationeaza la 52%, excluzand alegatorii indecisi.

Potrivit acestui sondaj, 8% dintre votanti sunt indecisi, cu o zi inainte ca Scotia sa decide daca isi declara sau nu independenta fata de Marea Britanie.

Cele trei partide traditionale britanice isi joaca toate cartile in aceste ultime ore, publicand marti o declaratie comuna in care promit o autonomie sporita pentru scotieni, daca vor vota Nu pentru independenta.

Aceasta promisiune, care reitereaza angajamente asumate precedent, este publicat in deschiderea principalului cotidian scotian, Daily Record, sub titlul "Juramantul" (The Vow).

Prezentat sub forma unui pergament ingalbenit care ocupa intreaga prima pagina a ziarului, textul este semnat de premierul conservator, David Cameron, liderul opozitiei laburiste, Ed Miliband, si vicepremierul liberal-democrat, Nick Clegg.

Ceo trei afirma ca, in cazul in care tabare pentru Nu castiga, negocierile pentru transferul unor noi puteri catre Edinburgh vor incepe a doua zi dupa referendum, potrivit calendarului anuntat de cei trei lideri saptamana trecuta, dupa avansul taberei care militeaza pentru independenta in sondaje.

Textul afirma ca guvernul scotian va avea ultimul cuvant in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate publica (NHS) in Scotia, una dintre temele majore ale campaniei.

Premierul scotian si partizan al Da-ului, Alex Salmond, considera ca este vorba de o "oferta lipsita de continut facuta in ultima clipa". Ea nu va "descuraja poporul scotian sa profite joi de imensa oportunitate de a incredinta Scotiei viitorul Scotiei", a declarat acesta, la BBC.

O serie de comentatori incep insa sa fie ingrijorati la Londra de marile concesii anuntate. Mai mult comentatori spun ca ar putea duce la o federalizare sau chiar "balcanizare" a Marii Britanii.

"Logica regionalizarii risca sa duca la slabirea identitatii nationale si la o redistribuire a bogatiilor mai putin echitabila", scrie Polly Toynbee in Guardian.

Apelul dramatic al celor trei lideri politici incoroneaza o saptamana de intense activitati. Astfel, cei trei au mers in nord pentru a se opune independentei, chiar daca niciunul dintre ei nu este foarte popular.

In prima linie, David Cameron s-a deplasat luni la Aberdeen pentru a sustine o vibranta si ultima pledoarie impotriva dezintegrarii regatului, intr-un discurs in care a amestecat complimentele, amenintarile explicite si promisiunile.

Marti, Ed Miliband, insotit de fostul premier laburist Gordon Brown, a reamintit si el ca alegerea independentei este o "decizie ireversibila" si un "risc pentru locurile de munca, economie si NHS".

Acesta a fost insa nevoit sa renunte la o plimbare prin Edinburgh dupa dispute aprige intre cele doua tabere contrare.

In acest timp, efervescenta urca la Edinburgh unde presa din intreaga lume se pregateste sa relateze eventuala nastere a unei natiuni si corolarul sau: slabirea dureroasa a unui mare regat.