Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a prezentat marti in Parlament un proiect de lege care garanteaza mai multa autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon, unde un armistitiu fragil este in vigoare, in incercarea de a solutiona conflictul violent. Proiectul de lege, care este examinat marti de Parlament, prevede organizarea de alegeri la 7 decembrie in regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk.

UPDATE Legea prezentata marti de Petro Porosenko a fost adoptata de Parlamentul de la Kiev cu 277 de voturi "pentru", anunta AFP.

Autoritatile de la Kiev doresc organizarea de "alegeri la nivel de districte, consilii municipale, consilii locale", in "anumite districte din regiunile Donetk si Lugansk, duminica, 7 decembrie", conform textului proiectului de lege, anunta Mediafax.

Acest proiect de lege privind un "statut special" pentru regiunile Donetk si Lugansk face parte din protocolul de armistitiu semnat la 5 septembrie de Kiev si rebelii prorusi, care cer independenta.

Autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi au semnat, la 5 septembrie, un armistitiu, insotit de un acord de retragere a trupelor si un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, insa viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenti la Donetk si Lugansk nu a fost stabilit.

Conform propunerilor dezvaluite de presedintie, proiectul de lege prevede instalarea unui Guvern autonom provizoriu, pe o perioada de trei ani, care ar urma sa intre in functiune odata cu adoptarea legii.

Separatistii au indicat deja ca resping oferta Kievului privind o mai mare autonomie si continua sa ceara independenta.