Irakul "regreta absenta Iranului" la conferinta internationala de la Paris privind lupta impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Stat Islamic (SI), a declarat, luni, ministrul irakian de Externe, Ibrahim al-Jaafari, potrivit Mediafax.

"Am insistat pentru ca Iranul sa fie prezent, insa nu noi suntem cei care iau decizia. Regretam absenta Iranului la aceasta conferinta", a spus el pentru presa.

"Toate tarile sunt vizate de problema Daesh (acronimul in araba al SI). Iranul este o tara vecina care ne-a oferit sustinerea sa de mai multe ori", a precizat el.

Iranul, marele absent al conferintei de la Paris, apreciaza drept ilegitima coalitia internationala, al carei obiectiv ramane, potrivit acestei tari, inlaturarea de la putere a regimului sirian.

Tabara occidentala s-a aratat divizata asupra prezentei Iranului la conferinta, in timp ce mai multe tari sunnite nu au fost de acord, la randul lor, cu participarea Teheranului.

Mai devreme, Departamentul de Stat american a anuntat ca Statele Unite nu se vor coordona militar cu Iranul pentru atacarea SI, explicand ca Washingtonul este deschis discutiilor cu Teheranul pe aceasta tema.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a apreciat drept "improbabil ca Iranul sa devina un membru cu drepturi depline al coalitiei".

"Dar eu cred ca putem spera in continuare ca Iranul va sustine liniile principale ale acestui proiect si ne putem astepta ca Iranul sa fie cooperant in privinta planurilor coalitiei", a declarat seful diplomatiei britanice cu ocazia reuniunii internationale de la Paris.

Ministrul irakian nu a vrut sa dea detalii despre discutiile purtate in cadrul conferintei.

"Nu am abordat detalii in aceasta dimineata. Partile participante au avut reactii destul de pozitive in raport cu situatia actuala si sprijinul pe care il vor oferi Irakului", a declarat Ibrahim al-Jaafari.

Ministrul irakian a precizat ca reluarea controlului asupra Mosul este "un obiectiv esential pentru Irak".

La finalul unei reuniuni de trei ore, luni dimineata, la Ministerul de Externe de la Paris, participantii (27 de state arabe si occidentale si trei organizatuii internationale) au repetat ca Daesh este "o amenintare nu numai pentru Irak, ci pentru toata comunitatea internationala".