Daca Scotia va deveni independenta in urma referendumului de joi, 18 septembrie, va trebui sa treaca din nou printr-un proces de adeziune la NATO inainte de a deveni membru, a declarat luni secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, scrie AFP.

Liderii Uniunii Europene au avertizat deja ca, in cazul unei independente, Scotia va trebui sa devina din nou candidat si ca revenirea sa in UE va fi supus aprobarii unanime a statelor din Uniune.

Rasmussen a dat asigurari ca nu se va “implica in campania pentru referendum in Scotia”. “Daca un nou stat independent vrea sa devina membru al NATO, trebuie sa devina candidat. O astfel de candidatura va fi tratata precum toate celelalte candidaturi si, in fine, trebuie un consens, o unanimitate in sanul Aliantei pentru a fi acceptat”.

“Nu am discutat acest lucru”, a mai spus el.

Regatul Unit al Marii Britanii, din care face parte Scotia, este unul dintre membrii fondatori al Aliantei Nord-Atlantice.

Rasmussen a asigurat ca rolul Marii Britanii in cadrul NATO nu va fi afectat de o eventuala independenta a Scotiei. “Nu vad cum rezultatul referendumului scotian ar avea un impact asupra contributiei Marii Britanii la NATO”, a declarat el, in timp ce sustinatorii Scotiei independente au prevazut ca vor recupera baze, fregate si echipamente, lichiditati de la o armata de 15.000 de oameni, insa fara cele patru submarine nucleare britanice aflate in prezent la Faslane (vestul Scotiei),