Parisul gazduieste, luni, o conferinta cruciala ce va reuni reprezentantii a 20 de tari in incercare de a constitui o coalitie internationala care sa lupte impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, care a semanat haos in Irak si Siria, anunta AFP. Cotidianul The Guardian scrie ca o serie de state arabe, printre care s-ar numara Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, ar urma sa se alature coalitiei internationale care va lupta impotriva gruparii extremiste sunnite Statul Islamic. SI a atras atentia dupa ce a ucis prin decapitare, in decursul ultimei luni, trei ostatici - doi jurnalisti americani si un lucrator umanitar britanic.

Statul Islamic a proclamat un callifat, la sfarsitul lui iunie, condus de irakianul Abu Bakr al-Baghdadi. Acest califat cuprinde zone vaste din Irak si Siria, cucerite de catre combatanti.

Pentru a lupta impotriva jihadistilor, Washingtonul depune eforturi sa creeze o coalitie internationala, iar secretarul american John Kerry a incercat sambata sa aduca Egiptul in acest "razboi" pe care Statele Unite l-au declarat SI.

Intr-o vizita la Cairo, seful diplomatiei americane a apreciat ca Egiptul se afla in "prima linie" a luptei "antiteroriste", la finalul unui adevarat maraton diplomatic, in care a efectuat vizite la Bagdad, Amman, Jeddah si Ankara.

Kerry incheia astfel o misiune regionala al carei obiectiv a fost angajarea sustinerii acestei coalitii mondiale, menite potrivit lui Barack Obama sa "slabeasca" si apoi sa "distruga" SI.

In ofensiva sa diplomatica, Kerry ar fi obtinut joi, la Jeddah, in Arabia Saudita, angajamentul - eventual militar - din partea a zece state arabe, inclusiv al Arabiei Saudite.

Dupa ezitari indelungi, presedintele Obama, indemnat sa actioneze dupa decapitarea de catre SI a doi jurnalisti americani, si-a prezentat pe 10 septembrie strategia impotriva SI.

El a anuntat extinderea campaniei aeriene americane in Irak, unde urmeaza sa fie mobilizati in total 1.600 de militari americani cu scopul de sustine fortele irkiene cu echipament, formare si informatii serete.

Obama s-a declarat totodata pregatit sa atace SI in Siria si s-a angajat sa sporeasca ajutorul militar acordat rebelilor moderati sirieni care lupta atat impotriva SI, cat si a regimului lui Bashar al-Assad.

Pentru a pregati aceasta reuniune, presedintele francez Francois Hollande a efectuat o vizita in Irak vineri, promitand sa ajute "si mai mult, militar", aceasta tara, ale carei trupe prost antrenate si putin loiale nu reusesc sa faca fata SI, fiind sustinute de catre combatanti kurzi si siiti si cu atacuri aeriene americane, de peste o luna.