Locuitorii Crimeei participau duminica la primele alegeri legislative organizate dupa anexarea peninsulei ucrainene de catre Rusia, in martie, relateaza presa rusa, citata de Mediafax.

Peste 1,5 milioane de alegatori inregstrati aleg 75 de deputati in cadrul Consiliului de Stat din Crimeea, dintre care 50 pe liste de partid, iar 25 prin vot majoritar, potrivit Itar Tass.

In total, 803 candidati din 12 partide politice se infrunta pentru cele 50 de mandate pe liste de partid, iar alti 108 in votul majoritar.

Alegatorii pot sa voteze pe baza pasapoartelor rusesti, ucrainene sau sovietice, a anuntat Comisia electorala.

Potrivit unor date furnizate de Serviciul federal rus pentru Migrare, 98% dintre locuitorii Crimeei au obtinut deja pasapoarte rusesti.

In total, 2.497 de rezidenti din peninsula au fost exclusi de pe listele cu alegatori, dupa ce au semnat cereri prin care-si pastreaza cetatenia ucraineana. Ei nu vor putea sa ia parte la alegeri, a precizat Comisia electorala.

Crimeea a facut parte din Rusia incepand din 1784 si pana in 1954, cand liderul sovietic Nikita Hrusciov a cedat-o fostei republici sovietice Ucraina. Ea a ramas in cadrul Ucranei dupa ce Kievul si-a proclamat independenta fata de fosta Uniune Sovietica, in 1991.

Rusia a anexat Crimeea in martie 2014, in urma unui referendum nerecunoscut de comunitatea internationala.

"Toate sectiile de votare sunt deschise 100%, iar securitatea este asigurata. Comisiile isi desfasoara activitatea conform programului", a declarat duminica Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeei, citat de RIA Novosti.

"Decizia (de reunire cu Rusia) este finala si nu este susceptibila sa faca obiectului vreunui apel. O noua pagina incepe in istoria noastra", a adaugat el.

De asemenea, in Rusia au loc peste 6.000 de scrutine locale, la diferite niveluri, inclusiv alegerea a 30 din cei 85 de sefi ai regiunilor rusesti si 14 parlamente locale, potrivit RIA Novosti.