Executia lui David Haines este un "act diabolic pur", a afirmat premierul britanic David Cameron dupa publicarea unei inregistrari video a presupusei decapitari a ostaticului britanic David Haines, promitand "vanarea" asasinilor acestuia, relateaza BBC News online. "Este un act diabolic pur. Inima mea este alaturi de familia lui David Haines, care a dat dovada de un curaj extraordinar si tarie de-a lungul acestui calvar", a spus premierul britanic, citat de BBC News online, potrivit Mediafax.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

"Vom face tot ceea ce ne sta in putere sa-i vanam pe acesti criminali si sa ne asiguram ca vor fi adusi in fata justitiei, indiferent de cat de mult timp va lua", a adaugat el.

Cameron a declarat ca asasinarea unui lucrator umanitar nevinovat este "demna de dispret si ingrozitoare".

Un purtator de cuvant al Guvernului a declarat ca premierul va prezida o reuniune de urgenta a Comitetului Cobra.

Premierul britanic David Cameron si-a afirmat duminica hotararea de a "adopta noi masuri necesare" impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) responsabili de moartea lucratorului umanitar David Haines.

"Ii vom urmari pe cei responsabili si ii vom tari in fata justitiei, indiferent de cat timp va fi nevoie pentru aceasta. Statele Unite efectueaza o actiune militara directa. Noi le sustinem. (Avioane) britanice de tip Tornado si avioane de recunoastere si-au oferit concursul. Dar nu intra in discutie mobilizarea unor forte de lupta la sol", a adaugat Cameron.

"Acestia nu sunt musulmani, ci monstri", a spus premierul britanic. "Pas cu pas este necesar sa respingem, sa dezmembram si intr-un final sa distrugem Statul Islamic si ceea ce reprezinta el", a subliniat el.

"Vom actiona cu calm, hotarat, dar cu o determinare de neclintit. Nu vom actiona izolat, vom actiona in apropiere cu aliatii nostri, nu doar din Statele Unite si Europa, ci si din regiune", a mai spus el.

Lucratorul umanitar britanic, in varsta de 44 de ani, originar din Perth (Scotia) si tatal a doi copii, a fost luat ostatic in satul Atmeh din provincia siriana Idleb, in martie 2013.

Angajat in domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, in calitate de responsabil cu logistica, in tabara de refugiati de la Atmeh, un sat sirian situat in apropiere de frontiera cu Turcia. Anterior a ajutat persoane din Libia si Sudanul de Sud.

Militanti din cadrul gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) au decapitat deja doi jurnalisti americani si au amenintat cu uciderea lui Haines in cazul in care atacurile aeriene efectuate de catre Statle Unite in Irak nu sunt oprite.

Inregistrarea video a fost publicata dupa ce familia lui Haines a cerut SI sa o contacteze.

Intr-un comunicat publicat de catre Foreign Office sambata, familia lui Haines afirma ca rapitorii nu au raspuns niciuneia dintre incercarile pe care le-a facut de a-i contacta. "Suntem familia lui David Haines. Am trimis mesaje la care nu am primit niciun raspuns. Le cerem celor care l-au rapit pe David sa ne contacteze", scria familia.