Rusia nu este interesata sa aiba o "zona-tampon" in Ucraina, a declarat sambata ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, in contextul in care Kievul acuza Moscova ca vrea sa creeze un stat-marioneta in aceasta fosta republica sovietica, eventual sa cucereasca intreaga Ucraina. Toate declaratiile despre "presupusul nostru interes de a crea o o doua Transnistrie, o zona-tampon, tin de domeniul absurdului", a apreciat Lavrov, citat intr-un comunicat emis de diplomatia rusa, intr-un interviu pentru postul TV Centru, potrivit Mediafax.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Transnistria, o fasie de pamant situata in estul Republicii Moldova, si-a declarat independenta in anii '90, sustinuta din umbra de Rusia.

"Doar un creier bolnav care spera sa insele publicul ar putea sa inventeze ca am esuat procesul de solutionare pasnica in Transnistria si vrem sa facem acelasi lucru in Ucraina", a declarat seful diplomatiei ruse.

"Avem interesul unei Ucraine puternice, prospere si amicale. Ucrainenilor le revine sa hotarasca felul in care va fi organizat acest lucru din punct de vedere adminsitrativ", a subliniat el.

Kievul, la fel ca numerosi analisti rusi si straini, apreciaza ca Rusia viseaza sa creeze un stat-marioneta pe teritoriul ucrainean, asa cum a fost cazul in Republica Moldova si in Georgia, in contextul in care separatisti prorusi din regiuni aflate in sud-estul Ucrainei isi reclama independenta.

Pe de alta parte, premierul ucrainean Arseni Iateniuk l-a acuzat sambata pe presedintele rus Vladimir Putin ca vrea sa "elimine Ucraina ca stat independent" si "sa ia intreaga Ucraina".

In opinia lui Iateniuk, Moscova incearca sa creeze un "culoar" care sa asigure o legatura intre Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de catre Rusia in martie, care sa treaca prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei si care sa ajunga pana in Transnistria, regiunea separatista prorusa din Republica Moldova.