Numarul actelor antisemite pe teritoriul Frantei aproape s-a dublat (+91%) in primele sapte luni ale acestui an, cu o amplificare pe fondul conflictului israelo-palestinian, potrivit reprezentantilor principalei comunitati evreiesti din Europa, transmite AFP.

Consiliul reprezentativ al institutiilor evreiesti din Franta (CRIF) a evocat un "fenomen de masa" comentand, vineri, numarul actiunilor si amenintarilor cu caracter antisemit recenzate in perioada 1 ianuarie - 31 iulie.

In total, 527 de acte antisemite (actiuni sau amenintari) au fost inregistrate intre 1 ianuarie si 31 iulie 2014, fata de 276 in aceeasi perioada a anului trecut, a precizat CRIF, citand cifre adunate de Serviciul de protectie a comunitatii evreiesti (SPCJ) pornind de la datele furnizate de Ministerul francez de Interne.

Bilantul arata o crestere mai semnificativa a actiunilor (violente, atentate sau tentative de atentate, incendieri, distrugeri si vandalism), cu 126%, fata de amenintari (remarci, gesturi, brosuri, scrisori, inscriptii...: +79%).

"Aceste acte, prin importanta si mai ales violenta lor, agraveaza nelinistea tot mai mare care apasa in fiecare zi asupra evreilor din Franta", subliniaza CRIF intr-un comunicat.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a apreciat drept "legitima", intr-un comunicat, "nelinistea manifestata de compatriotii nostri de confesiune iudaica".

"Aceasta trebuie inteleasa si necesita un raspuns puternic din partea institutiilor publice si a comunitatii nationale", a continuat ministrul, reamintind ca a "decis in luna mai sa intareasca protectia de care beneficiaza lacasurile comunitatii evreiesti" si ca, "de la inceputul anului scolar, scolile evreiesti fac obiectul unei protectii sporite.

CRIF denunta si "aparitia unor noi forme de violenta: atacurile in bande organizate asupra lacasurilor comunitatii, agresiunile planificate si tintite asupra sinagogilor, actele de vandalism asupra magazinelor evreiesti si, in final, atentatele teroriste".

SPCJ a evidentiat doua "varfuri importante" ale actelor antisemite in acest an. Primul, in luna ianuarie, dupa scandalul Dieudonne si provocarile antisemite ale polemistului, apoi in timpul mitingului de "Ziua Maniei", o manifestatie ostila presedintelui socialist Francois Hollande organizata de asociatii de dreapta si extrema-dreapta, in cursul careia s-a strigat "Moarte evreilor!".

Un apogeu a fost atins in iulie, prin incidentele produse in apropierea sinagogilor sau care vizau magazine evreiesti in timpul manifestatiilor pentru sustinerea Fasiei Gaza - la momentul interventiei israeliene in enclava palestiniana -, in special la Sarcelles, in apropiere de Paris, unde traieste o importanta comunitate de evrei.