Statele Unite si Uniunea Europeana au inasprit saptamana aceasta sanctiunile impuse Rusiei, acuzata ca sustine miscarile separatiste din estul Ucrainei, relateaza AFP, care prezinta sanctiunile occidentale intrate in vigoare pana in prezent, transmite Mediafax.

SANCTIUNI FINANCIARE SI RESTRICTIONAREA ELIBERARII VIZELOR DE CALATORIE

Cateva zeci de rusi si ucraineni prorusi sunt vizati de blocarea averilor si interdictia de a primi vize de calatorie pe teritoriul UE.

Pe lista americana sunt inscrise peste 50 de nume, inclusiv ale unor oficiali rusi de rang inalt ca al vicepremierului Dmitri Rogozin, presedintei Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului) Valentina Matvienko sau directorului gigantului petrolier Rosneft Igor Secin.

Pe lista UE se afla numele a 110 de persoane, inclusiv ale principalilor lideri ai gruparilor separatiste din estul Ucrainei si patru oligarhi rusi. Este prima data cand Uniunea Europeana vizeaza oameni de afaceri apropiati puterii din Rusia.

Canada a inscris pe lista sa numele a 43 de rusi si 40 de ucraineni. Japonia a interzis vizele pentru 23 de rusi.

SANCTIUNI VIZAND ENTITATI

Statele Unite au introdus sanctiuni impotriva unor mari grupuri rusesti ca gigantul rus in domeniul hidrocarburilor Rosneft, banca gigantului in domeniul gazelor naturale Gazprom - Gazprombank - si banca publica ruseasca VEB, in conducerea careia se afla si premierul Dmitri Medvedev.

Oficialii americani au adaugat vineri pe lista lor neagra principala banca a tarii Sberbank, conglomeratul industrial Rostec si bratul petrolier al gigantului Gazprom (Gazprom Neft), lipsindu-le de finantari americane cu scadenta mai mare de 90 de zile.

UE a decis la randul ei sa vizeze aproximativ 30 de entitati din sectorul energetic, crucial pentru economia rusa, fiind vizate in special Rosneft, Transneft si Gazprom Neft.

De asemenea, accesul la capitalul european a fost blocat pentru trei gupuri din sectorul apararii: fabricantul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation si Uralvagonzavod.

Sunt vizate, de asemenea, noua intreprinderi care produc articole cu dubla intrebuintare - civila si militara -, cu care europenii au interdictia sa faca comert.

SANCTIUNI DIPLOMATICE

In semn de protest fata de anexarea Crimeei de catre Rusia, liderii occidentali au suspendat, in martie, participarea Rusiei la G8 si au anulat summitul G8 care era prevazut in iunie la Soci (Rusia).

UE a suspendat, de asemenea, negocierile cu privire la o liberalizare a politicii vizelor.

Japonia a suspendat negocierile in vederea unei relaxari a regimului acordarii de vize si a amanat negocierile cu privire la un nou acord economic de investitii.

SANCTIUNI DE ORDIN ECONOMIC

Statele Unite au decis sa revizuiasca anumite conditii de autorizare a exprturilor in Rusia a anumitor echipamente de inalta tehnologie care ar fi putut avea o intrebuintare militara.

La randul lor, europenii au decis sa blocheze accesul la pietele sale financiare si au introdus interdictii privind vanzarea tehnologiilor sensibile din domeniul energiei.

SANCTIUNI MILITARE

Washingtonul a decis pe 3 martie sa-si suspende cooperarea militara cu Rusia.

La 1 aprilie, cele 28 de state membre NATO au optat sa suspende "cooperarea civila si militara cu Rusia", dar anumite programe, cu privire la Afganistan sau lupta impotriva traficului de droguri, nu sunt vizate.

UE a decis sa interzica vanzarea de armament Rusiei.