O noua runda de sanctiuni impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana, ca rezultat al implicarii sale in criza din Ucraina, a intrat vineri in vigoare, transmite Reuters. Printre sanctiuni se numara si restrictii asupra finantarii unor companii de stat din Rusia si inghetarea activelor unor politicieni rusi din esalonul superior.

Sanctiunile, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, inclus inghetarea activelor si interdictiile de calatorie pentru Igor Lebedev, vicepresedintele Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Jirinovski, un politician ultra-nationalist, si un numar de lideri separatisti pro-rusi din estul Ucrainei.

De asemenea, a mai fost sanctionat Serghei Cemezov, descris ca un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin de cand acesta era in KGB in Germania de Est. Cemezov este presedintele Rostec, un grup tehnologic, cu activitate in industria apararii, care include furnizorul de arme Rosoboronexport si o firma care intentioneaza sa construiasca centrale energetice in Crimeea.

Sanctiunile blocheaza finantarea datoriilor pentru trei companii petroliere: Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom, Gazprom Neft. Activitatile gazeifere ale principalului furnizor al UE nu sunt afectate.

UE a inasprit de asemenea furnizarea de servicii legate de explorarea petroliera in Rusia.

Accesul la capitalurile europene este de asemenea blocat pentru trei grupuri din sectorul apararii, producatorul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation, societatea-mama a intreprinderilor care produc Mig si Souhoi, si societatea aerospatiala publica Uralvagonzavod, care produce elicoptere.

Un alt simbol al industriei militare rusesti, JSC Kalasnikov, este vizat, alaturi de alte opt societati mixte din sectorul de aparare.

Moneda ruseasca a cazut vineri la un nou minim in fata dolarului.

"Pentru a pune presiune asupra guvernului rus", UE strange latul in jurul a cinci mari banci publice (Sberbank, VTB BAnk, Gazprombank, Vnesheconombank si Rosselhozbank) deja afectate de precedentele sanctiuni adoptate la finele lui iulie. Europenii nu vor mai putea sa le acorde imprumuturi.

Printre persoanele sanctionate figureaza vicepresedintele Consiliului Federatiei Ruse, Iuri Vorobiov, prim-vicepresedintele Dumei, Ivan Melnikov, si alti cativa vicepresedinti: Vladimir Vasiliev, Igor Lebedev si Nikolai Levichev.

In randul separatistilor, pe lista figureaza Alexandr Zaharcenko, "premierul" "Republicii populare Donetsk", Ghennadiy Tsypkalov, "premierul" "Republicii populare Lugansk", precum si doi lideri ai Crimeei, Mihail Sergheievici si Gheorgii Lvovici.

Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina, insa a precizat ca punerea in aplicare a acestor sanctiuni ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace.

Noile nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni - interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si inghetarea averilor -, "in timp ce 23 de entitati vor avea in continuare activele inghetate in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.