Newsweek a realizat un reportaj in randul parasutistilor care au luptat in Ucraina, intr-un razboi care oficial nu a avut loc, si a vorbit cu sotiile acestora, cele care le cumparau uniformele verzi de camuflaj si cereau, in fiecare dimineata, explicatii de la cei care ii trimiteau in Ucraina.

De fapt, dupa cum relateaza jurnalistii de la Newsweek, sotiile au un termen special pentru soldatii care se intoarceau acasa in sicrie de zinc: “cargo 200”. Una dintre ele spune ca secretomania din jurul misiunii din care facea parte sotul ei era “precum o capcana creata de un schizofrenic”.

Numarul soldatilor rusi morti a depasit 200 in cateva zile, intre 12 august si 2 septembrie, iar termenul “cargo 200” dateaza de cand mai multe astfel de sicrie de zinc s-au intors “acasa” din misiunea din Afganistan din anii 1980.

Unul dintre contractorii soldatilor, care a luptat in Ucraina, a povestit ca a fost “cea mai lunga luna august”.

“Cand ne aflam in tren in drum spre Rostov, nu aveam cea mai mica idee ca vom merge in Ucraina; credeam cu totii ca ne-au adus la o baza pentru exercitiile de rutina. Daca stiam ca este pentru razboi, as fi renuntat cand eram in Kostroma, pentru ca am doi copii acasa”, povesteste parasutistul.

El povesteste ca, pentru a nu fi identificati drept soldati rusi, comandantii au ordonat parasutistilor sa se schimbe in haine de camuflaj de desert pe care sotiile au fost nevoite sa le cumpere, din propriii lor bani.

Desi nu au semnat hartii suplimentare, nestiind dinainte unde vor ajunge sa lupte, soldatii, platiti cu 1000 de dolari pe luna, nu aveau cum sa renunte si sa plece.

Acasa, sotiile si mamele lor publicau pe internet inregistrari in care ii cereau lui Vladimir Putin, “in numele lui Dumnezeu”, sa le aduca acasa sotii si fiii.

Unul dintre liderii rebelilor a spus ca este “o mare usurare” sa aiba sprijin din partea fortelor speciale rusesti. “Sunt circa 60 de profesionisti, extrem de bine pregatiti”, a declarat Starostin despre barbatii in verde. Aceste forte speciale rusesti au preluat controlul asupra transmitatoarelor de televiziune pentru ca localnicii sa urmareasca doar canalele oficiale rusesti, care prezinta linia oficiala a Kremlinului.

Nu a trecut mult pana cand primul tir pe care scria, stramb, “200” a ajuns in Rusia, pe 2 iunie, aducand acasa cadavrele a 31 de soldati rusi “voluntari”. Niciun post de televiziune din Rusia nu a vorbit despre asta. A durat zile intregi pentru ca familiile barbatilor, cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, sa sparga zidul secretului si sa afle unde sunt depozitate cadavrele inghetate.

Newsweek deschide si inchide materialul descriind o inmormantare realizata noaptea, pe ascuns, intr-un intr-un sat regiunea Kostroma (centrul Rusiei). Sunt funeraliile lui Dmitri Kustov, in varsta de 20 de ani, un soldat recrutat anul trecut. Fara ca familia sa aiba vreo explicatie, el a ajuns sa lupte in Ucraina in luna iulie.