Guvernul ucrainean a recunoscut pentru prima data, joi, ca rebelii pro-rusi si-au extins controlul asupra frontierei de est a Ucrainei, cu Rusia, pana la Marea Azov, relateaza AFP.

"Aceasta parte a frontierei se afla in prezent sub controlul mercenarilor pro-rusi", a declarat un purtator de cuvant militar, Andrei Lysenko, in cursul unui briefing de presa.

Acest anunt vine dupa ofensiva lansata luna trecuta de rebeli in sud-estul Ucrainei.

Echipe ale AFP au constatat in urma cu aproximativ zece zile absenta armatei ucrainene in sudul regiunii Donbas, dar aceasta este pentru prima data cand autoritatile ucrainene recunosc oficial pierderea controlului asupra frontierei in aceasta zona.

Avansul trupelor ucrainene pe teritoriul controlat de separatisti, inceput din iulie, a intampinat la sfarsitul lui august o contraofensiva a insurgentilor lansata in directia oraselor strategice din sudul regiunii Donetsk, de pe coasta Marii Azov, aminteste Mediafax.

Guvernul ucrainean sustinut de occidentali a acuzat o "invazie directa" a trupelor ruse care, in opinia Kievului, a schimbat datele in acest conflict. Kremlinul dezminte insa orice ingerinta in Ucraina.

Kievul si fortele separatiste au incheiat vineri un armistitiu, care, potrivit Ucrainei, este in general respectat. Tiruri de artilerie s-au auzit in noaptea de miercuri spre joi la Donetsk, bastion al insurgentilor.

NATO: Aproximativ 1.000 de soldati rusi se afla in continuare in estul Ucrainei

"Aproximativ 1.000 de soldati rusi se afla in continuare" in estul Ucrainei, "cu un numar substantial de echipamente", iar alti 20.000 sunt in continuare mobilizati de-a lungul frontierei dintre cele doua tari, a declarat joi o sursa din cadrul NATO, citata de AFP.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko anunta miercuri ca majoritatea trupelor ruse a parasit Ucraina. "Conform ultimelor informatii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informatii, 70% dintre fortele ruse au fost retrase", a declarat presedintele in Consiliul de ministri, conform site-ului Presedintiei, scrie Mediafax.

"Noi nu avem informatii in acest sens", a subliniat sursa din cadrul NATO.

OSCE va folosi avioane fara pilot pentru supravegherea frontierei ruso-ucrainene

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va utiliza avioane fara pilot pentru a supraveghea frontiera ruso-ucraineana, a declarat joi la Riga presedintele elvetian Didier Burkhalter, liderul in exercitiu al OSCE, relateaza Mediafax citand AFP.

Organizatia desfasoara o misiune de observatie in estul Ucrainei, devastat de un conflict armat intre fortele guvernamentale si separatistii sprijiniti de Rusia. Acestia din urma controleaza unele tronsoane ale frontierei, ceea ce le permite, potrivit Kievului, sa primeasca intariri, inclusiv material militar greu.

"Vrem sa continuam sa contribuim la dezamorsarea crizei (...) Incercam sa obtinem rapid capacitati pentru controlul frontierelor, adica avioane fara pilot pentru a putea supraveghea frontiera dintre Rusia si Ucraina", a declarat el dupa o intrevedere cu presedintele leton Andris Berzins.

Burkhalter, care a cerut luni o consolidare a misiunii OSCE in Ucraina dupa semnarea, la Minsk, a unui protocol de incetare a focului, a insistat inca o data, joi, asupra importantei "procesului politic si dialogului national" pentru "construirea unui veritabil viitor pentru Ucraina".

Protocolul semnat vineri la Minsk de reprezentantii Ucrainei, Rusiei si OSCE ii incredinteaza acesteia din urma urmarirea respectarii armistitiului, precum si supravegherea frontierei ruso-ucrainene.

Burkhalter a confirmat luni la Geneva ca au fost mobilizati 59 de specialisti care au experienta in urmarirea respectarii unui armistitiu si ca va fi recrutat personal complementar.

La randul lor, cele 28 de state membre ale Uniunii Eurppene au ajuns joi la un acord pentru impunerea unor noi sanctiuni economice Rusiei, care vor intra in vigoare vineri, o decizie luata pentru mentinerea presiunii asupra Moscovei, in pofida unei detensionari a situatiei pe teren.