Cele 28 de state membre UE au ajuns, joi, la un acord ca noile sanctiuni impotriva Rusiei sa intre in vigoare incepand de vineri, au informat surse europene pentru AFP. Consiliul European a anuntat ulterior ca noile sanctiuni vizeaza sase mari companii din domeniul apararii si energiei, precum si 24 de personalitati, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti. Pe de alta parte, presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, a precizat ca UE va face pana la sfarsitul lunii o evaluare a planului de pace si ca, in functie de aceasta, ar putea decide "amendarea, suspendarea sau abrogarea" sanctiunilor impotriva Rusiei.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa "explice", intr-o declaratie pe care o va sustine in cursul zilei, aceasta decizie, luata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida inceperii unei detensionari a situatiei de pe teren, a declarat o sursa pentru AFP.

UPDATE 1 - Van Rompuy: UE ar putea ridica sanctiunile dupa o evaluare a planului de pace pana la sfarsitul lunii

Uniunea Europeana va realiza pana la sfarsitul lunii septembrie o "evaluare exhaustiva" a progreselor planului de pace in Ucraina si are in vedere, in functie de aceasta evaluare, "sa amendeze, sa suspende sau sa abroge" sanctiunile impotriva Rusiei, a anuntat joi presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"In urma acestei evaluari si daca situatia din teren o permite, Comisia si Serviciul de actiune externa al UE sunt invitate sa faca propuneri pentru amendarea, suspendarea sau abrogarea pachetului de sanctiuni, in totalitate sau partial", a declarat Van Rompuy, dupa decizia statelor membre UE de a aplica incepand de vineri sanctiuni economice sporite impotriva Rusiei.

UPDATE 2 - 24 de persoane, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti, vizate de noile sanctiuni

UE va adauga vineri 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", pe lista sa de persoane si entitati vizate de santiuni, anunta AFP.

Noile nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni - interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si inghetarea averilor -, "in timp ce 23 de entitati vor avea in continuare activele inghetate in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

UPDATE 3 - Sase mari companii din domeniul apararii si energiei, vizate de noile sanctiuni

Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii ruse din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic".

Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, potrivit unei surse europene.

______

Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina, insa a precizat ca punerea in aplicare a acestor sanctiuni ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace.

Tarile europene nu au ajuns miercuri la un acord pentru punerea in aplicare a noilor sanctiuni, stabilind o noua intalnire a ambasadorilor celor 28 de state pentru joi.

Noile sanctiuni ar trebui sa includa restrictionarea accesului la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, dar si pentru divizia petroliera a gigantului Gazprom.