Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite ca folosesc Ucraina drept "arena pentru o lupta geopolitica", iar Moscova nu vrea sa vada statul vecin in calitate de "moneda de schimb", relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica, citata de Mediafax.

Potrivit ministrului rus, "subiectul ucrainean este pentru noi cel mai important, spre deosebire de Statele Unite, care considera Ucraina drept arena de lupta geopolitica pentru viitorul lumii".

"I-am intrebat pe ministrii europeni si pe (secretarul de Stat american) John Kerry de ce Occidentul pledeaza pentru o incetare a focului imediata Afganistan sau Israel, iar in cazul Ucrainei nu procedeaza la fel, dar nu mi-au raspuns", a afirmat Lavrov, intr-un interviu pentru Itar-Tass.

"Nu am vrea ca Ucraina sa devina moneda de schimb", a subliniat seful diplomatiei ruse, afirmand ca "in prezent se intampla anume acest lucru, impotriva vointei Rusiei".

Lavrov a declarat ca "unii parteneri occidentali se straduiesc sa foloseasca criza din Ucraina pentru a izola Rusia, in incercarea de a consolida influenta lor tot mat scazuta pe scena internationala".

El a indemnat la respectarea acordului incheiat vineri, la Minsk, intre fortele de la Kiev si separatisti.

De asemenea, Lavrov a apreciat ca NATO "promoveaza ideea unei amenintari din partea Rusiei, pentru a-si justifica existenta".

"Acum tarile baltice si Polonia cer NATO sa-si indrepte sistemul de aparare antiracheta impotriva Rusiei. Cine oare, sanatos la cap, s-ar gandi astazi ca putem invada Europa? Acest lucru este exclus!", a subliniat ministrul rus.