Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat miercuri tarile occidentale ca au folosit criza din Ucraina pentru a "resuscita" NATO, scrie AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

"Criza din Ucraina care, in fond, a fost provocata si creata de unii dintre partenerii nostri occidentali, a fost folosita pentru a resuscita acest bloc militar", a declarat, referindu-se la Alianta Atlantica, Putin, citat de agentiile rusesti de presa.

In cadrul ultimului summit NATO care a avut loc saptamana trecuta la Newport, in Tara Galilor, tarile membre ale Aliantei au promis sa mentina "o prezenta continua" in estul Europei, declarandu-se ingrijorate de atitudinea Rusiei. NATO a promis ca va crea o forta de reactie capabila sa intervina in cateva zile.

Acest plan (Readiness action plan, RAP) isi propune sa "intareasca apararea colectiva", misiunea cheie a NATO, organizatie fondata la inceputul Razboiului Rece, in urma cu 65 de ani.

"Am mai spus-o, am mai avertizat ca vom fi obligati sa luam la randul nostru masuri adecvate pentru a ne asigura securitatea", a precizat miercuri Vladimir Putin, in cadrul unei reuniuni cu conducatorii complexului militaro-industrial al Rusiei si membri ai statului major al armelor rusesti.

"Mi-ar placea mult sa nu existe accese de isterie mai tarziu cand aceste decizii vor fi definitiv adoptate si vor incepe sa fie puse in practica", a continuat acesta.

Cu doua zile inainte de deschiderea summitului NATO, autoritatile rusesti au anuntat ca isi vor adapta doctrina militara pana la finele anului, pentru a tine cont de aparitia noilor amenintari si de intarirea NATO la granitele Rusiei.