Extinderea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) spre est constituie o incercare de a atrage Rusia intr-o noua cursa a inarmarii, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, in timpul unei intrevederi cu studenti ai Universitatii de la Tula, relateaza Itar-Tass, citata de Agerpres.

Rogozin a evocat, in context, o pilda vanatoreasca: cu cat mai aproape este barlogul ursului, cu atat mai mari sunt riscurile de a da nas in nas cu ursul, ceea ce nu promite nimic bun pentru vanator. "Cu cat mai aproape sunt elementele lor de teritoriul nostru, cu atat mai mare este sortimentul mijloacelor noastre de suprimare", a atentionat Rogozin.

De altfel, vicepremierul rus este de parere ca incercarile NATO de a inainta spre Rusia constituie un fel de atac psihologic. "Aceasta este o incercare de a ne atrage intr-o cursa a inarmarii, de a ne obliga sa cheltuim sume uriase in mod spontan, de a lua acesti bani din proiecte sociale, din invatamant si stiinta, de a-i arunca in mormanul de cheltuieli pentru aparare sau militare, nu prea adecvate amenintarii propriu-zise", si-a exprimat convingerea Dmitri Rogozin.

O astfel de problema a mai existat in timpul initiativei strategice de aparare de pe vremea lui Ronald Reagan, a subliniat Rogozin, potrivit caruia acea initiativa nu avea niciun sens practic si stiintific, dar ca "Reagan insusi, fiind un artist talentat, a crezut atat de tare in aceasta teorie halucinanta, incat a speriat cu foarte mult talent conducerea sovietica, pe dinozaurii din Biroul Politic".

In opinia vicepremierului rus, drept rezultat complexul militar-industrial sovietic a subminat economia tarii, ceea ce a dus in final la prabusirea Uniunii Sovietice. "De aceea, este foarte important sa stim sa alegem graul de neghina, sa intelegem unde este propaganda, unde incearca sa ne pacaleasca, sa ne traga pe sfoara, si unde exista intr-adevar un sens", a conchis Rogozin.