O fregata canadiana in misiune sub comanda NATO in Marea Neagra a fost survolata de un avion de vanatoare al fortelor armate ruse, o manevra putin apreciata de guvernul canadian care a denuntat luni acte "inutil provocatoare", relateaza AFP.

Avionul de lupta "al fortelor militare ruse care a efectuat cercuri in jurul HMCS Toronto nu a reprezentat nicio amenintare pentru nava canadiana", a subliniat ministrul canadian al apararii Rob Nicholson, considerand aceste acte "inutil provocatoare" si "susceptibile sa creasca si mai mult tensiunile" in regiune.

Fregata HMCS Toronto a plecat la sfarsitul lunii iulie de pe coasta canadiana a Atlanticului cu 250 de marinari la bord si elicoptere Sea King pentru a se alatura fortelor NATO, potrivit Agerpres.

"Participarea HMCS Toronto la masurile de securizare luate de NATO in Marea Neagra arata hotararea Canadei de a contribui la pacea si securitatea in Europa de Est si Europa Centrala", a reamintit ministrul canadian al apararii.

Aceste exercitii sunt efectuate "ca urmare a actelor de agresiune militara" si "ca urmare a invaziei Ucrainei" de catre Rusia, a estimat Rob Nicholson. Canada si fortele NATO trimit mesajul ca "actiunile iresponsabile ale Rusiei trebuie sa inceteze", a adaugat el.

Anterior in aceeasi zi, colegul sau de la Afaceri Externe John Baird a indicat ca Ottawa este gata sa ia alte sanctiuni impotriva Moscovei pentru a-l face pe presedintele Vladimir Putin sa-si schimbe pozitia "nu numai in estul Ucrainei, dar de asemenea in Crimeea".