Republica Moldova isi va pastra statutul de neutralitate prevazut de Constitutie, a declarat premierul moldovean Iurie Leanca intr-un interviu acordat luni agentiei de presa rusesti Itar-Tass, potrivit paginii electronice a acesteia, potrivit Mediafax.

"Republica Moldova este o tara neutra. Neutralitatea noastra ofera un fundament solid pentru rezolvarea conflictului transnistrean si indepartarea tuturor temerilor legate de securitate din partea Rusiei. Aceasta dovedeste ca apropierea R.Moldova de Uniunea Europeana nu reprezinta o amenintare pentru interesele de securitate ale Rusiei", a declarat Leanca.

Premierul moldovean considera ca tara sa ar trebui sa continue discutiile cu Rusia despre apropierea sa de UE pentru a indeparta toate temerile si ingrijorarile.

"Nu intentionam sa cream tensiuni si complicatii in mod inutil. Nu suntem interesati de o discordie geopolitica. Suntem atasati acestei abordari si ne asteptam ca Rusia sa faca pasi in aceasta directie", a declarat Leanca.

El a afirmat in acest sens ca autoritatile moldovenesti ar trebui ghidate de Constitutie in actiunile lor.

"Avem o coalitie de guvernamant in care pot existe puncte de vedere diferite. Este un proces normal. Are loc in toate tarile cu un sistem de guvernare pluripartid. Este important pe termen lung ca toate grupurile puterii sa respecte Constitutia si sa se supuna prevederilor constitutionale si legile actuale", a explicat Leanca.