Doua bombardiere strategice rusesti au efectuat exercitii de tiruri cu rachete de croaziera asupra Statelor Unite, in cadrul unei misiuni care a avut loc saptamana trecuta, in paralel cu summitul NATO din Tara Galilor, scrie site-ul american The Washington Free Beacon.

Un avion Tupolev TU-95, escortat de avioanele de vanatoare ThyphoonFoto: Royal Air Force

Bombardierele Tu-95 Bear au fost observate zburand deasupra nordului oceanului Atlantic, in apropiere de Islanda, Groenlanda si nord-estul Canadei.

Analiza zborului arata ca avioanele efectuat un exercitiu de pozitionare intr-un asa-numit "launch box" - punctul optim de lansare a rachetelor de croaziera catre tintele din SUA, au declarat surse din Pentagon.

Informatiile despre aceste exercitii vin dupa ce un general rus a cerut saptamana trecuta ca Rusia sa isi actualizeze doctrina militara si sa precizeze conditiile in care ar putea fi lansat un atac nuclear preventiv asupra aliantei militare.

Avioanele Tu-95 sunt dotate cu sase rachete de croaziera cu focoase nucleare AS-15, cu o raza de actiune de 1.800 mile.

Un primetru de tragere in Marea Labrador ar face ca rachetele sa poata atinge tinte din Ottawa, New York, Washington, Chicago si baza navala Norfolk.

Cu toate acestea, rachetele lansate din aceasta locatie nu ar putea atinge Kings Bay, Georgia, baza submarinelor nucleare americane si tinta strategica.