Uniunea Europeana (UE) este "pregatita sa revina" asupra sanctiunilor pe care intentioneaza sa le impuna Rusiei, daca armistitiul din estul Ucrainei este "durabil" si/sau daca negocierile de pace incep, a declarat duminica presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

Presedintele Consiliului European Herman van Rompuy si Premierul Ucrainei Arseniy YATSENIUKFoto: Consiliul European

"Am remarcat ca Rusia consimte doar dificil la negocieri serioase. Armistitiul este un pas important, dar este doar un pas", a declarat Herman Van Rompuy pentru postul belgian VRT, informeaza Mediafax citand AFP.

"Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sanctiuni in mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat saptamana trecuta. Luni, acest lucru va fi aprobat in mod oficial de catre sefii de guverne", a spus el.

"Suntem pregatiti, daca armistitiul este durabil si/sau daca negocierile de pace incep, sa revenim asupra acestor sanctiuni", a adaugat Van Rompuy, pentru postul public flamand.

Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

"Cel mai important era sa se ajunga la armistitiu. Au existat cateva incidente. Este necesar sa asteptam un pic, pentru a vedea daca aceste incidente vor dura sau daca sunt exceptionale", a spus Van Rompuy.

O femeie a fost omorata in tiruri, la Mariupol, prima victima de la intrarea in vigoare a armistitiului, iar zona din jurul aeroportului de la Donetk era duminica scena unor tiluri de artilerie, provocand temeri cu privire la un esec al unei iesiri din criza intre Kiev si rebelii prorusi.

"In orice caz, exista un armistitiu dupa ce au fost omorate aproape 2.000 de persoane, sa nu uitam. Intre acest lucru si pace mai este de facut un pas mare, iar aceste negocieri este necesar sa inceapa cat mai repede posibil", a insistat Van Rompuy, care-i va ceda functia actualului premier polonez Donald Tusk, la sfarsitul lui noiembrie.

Rusia a avertizat sambata ca va reactiona in cazul in care UE ii va impune noi sanctiuni.

"Economia ruseasca sufera, ei se afla deja in recesiune, mai ales din cauza acestor sanctiuni", a mai subliniat Herman Van Rompuy.