Liderii separatistilor de la Donetk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sambata fortele guvernamentale ca au incalcat armistitiul intrat in vigoare cu o zi inainte, noaptea de vineri spre sambata fiind totusi una calma, transmite AFP.

Donetsk, Harkov si Luhansk pe harta UcraineiFoto: Google Maps

"Ieri (vineri), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de racheta la periferia Donetkului, precum si un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia", o regiune vecina cu Donetk, a declarat pentru AFP Vladimir Makovici, un oficial din cadrul Parlamentului separatist. Armistitiul a intrat in vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora Romaniei), dupa un acord incheiat la Minsk intre Kiev si rebeli.

La scurt timp dupa, Kievul a acuzat la randul sau rebelii ca au tras asupra pozitiilor armatei dupa intrarea in vigoare a armistitiului.

"Au avut loc 28 de tiruri impotriva pozitiilor fortelor ucrainene, dintre care 10 dupa intrarea in vigoare a armistitiului", a declarat purtatorul de cuvant al armatei Andrii Lysenko.

La Donetsk, capitala regionala, "nu s-a primit nicio informatie legata de tiruri, salve sau explozii".

La Mariupol, portul strategic de la Marea Azov unde au avut loc mai multe atacuri, stiuatia era de asemenea linistita.

Ucrainienii si separatistii prorusi au ajuns la un acord pentru incetarea focului in estul Ucrainei in cadrul negocierilor ce au avut loc vineri la Minsk, scrie AFP. Armistitiul a intrat in vigoare la ora 18.00. Premierul ucrainean Petro Poroshenko a anuntat ca Ucraina a semnat un protocol preliminar pentru incetarea focului cu rebelii si a ordonat armatei sa inceteze ostilitatile. Pe de alta parte, ambasadorii celor 28 de state membre ale UE au convenit vineri seara, la Bruxelles, sa impuna noi sanctiuni economice Rusiei pentru incalcarea suveranitatii Ucrainei.

"Am ordonat Sefului de Stat Major al fortelor armate sa inceteze ostilitatile incepand cu ora 18.00, pe 5 septembrie", a indicat presedintele.

Acordul de incetare a focului a fost anuntat si de Republica populara autoproclamata Donetsk (DNR), pe contul sau de Twitter: "Reprezentantii Ucrainei, ai DNR si ai LNR (Republica autoproclomata Lugansk) au semnat u protocol de acord la Minsk pentur incetarea focului incepand cu ora 18.00, vineri".

La randul sau, premierul Arseni Iatseniuk a declarat ca planul de pace pentru estul Ucrainei prevede retagerea trupelor ruse din estul tarii. El a facut apel la Occident sa sustina prin garantii acest acord.

Acordul a fost incheiat in cadrul unei reuniuni a "grupului de contact" care reuneste Rusia, Ucraina, separatistii si OSCE la Minsk.