Ucrainienii si separatistii prorusi au ajuns la un acord pentru incetarea focului in estul Ucrainei in cadrul negocierilor ce au avut loc vineri la Minsk, scrie AFP. Armistitiul a intrat in vigoare la ora 18.00. Premierul ucrainean Petro Poroshenko a anuntat ca Ucraina a semnat un protocol preliminar pentru incetarea focului cu rebelii si a ordonat armatei sa inceteze ostilitatile. Pe de alta parte, ambasadorii celor 28 de state membre ale UE au convenit vineri seara, la Bruxelles, sa impuna noi sanctiuni economice Rusiei pentru incalcarea suveranitatii Ucrainei.

"Am ordonat Sefului de Stat Major al fortelor armate sa inceteze ostilitatile incepand cu ora 18.00, pe 5 septembrie", a indicat presedintele.

Acordul de incetare a focului a fost anuntat si de Republica populara autoproclamata Donetsk (DNR), pe contul sau de Twitter: "Reprezentantii Ucrainei, ai DNR si ai LNR (Republica autoproclomata Lugansk) au semnat u protocol de acord la Minsk pentur incetarea focului incepand cu ora 18.00, vineri".

La randul sau, premierul Arseni Iatseniuk a declarat ca planul de pace pentru estul Ucrainei prevede retagerea trupelor ruse din estul tarii. El a facut apel la Occident sa sustina prin garantii acest acord.

Acordul a fost incheiat in cadrul unei reuniuni a "grupului de contact" care reuneste Rusia, Ucraina, separatistii si OSCE la Minsk.

  • Hotnews a transmis LIVE TEXT evenimentele zilei legate de criza din estul Ucrainei:

Ora 23:30 Ambasadorii celor 28 de state membre ale UE au convenit vineri seara, la Bruxelles, sa impuna noi sanctiuni economice Rusiei pentru incalcarea suveranitatii Ucrainei, in ciuda acordului de incetare a focului dintre fortele ucrainene si rebelii pro-rusi, conform AFP.

"Exista un acord de principiu asupra unor noi sanctiuni si o decizie oficiala va fi luata luni prin procedura scrisa", a declarat pentru AFP un diplomat european sub acoperirea anonimatului.

Presedintii in exercitiu ai Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si UE, Herman Van Rompuy, "ii vor informa pe sefii de stat si de guvern intr-o scrisoare trimisa in aceasta seara (vineri -n. red.)", a precizat aceasta sursa. "Pachetul include masuri consolidate privind accesul pe pietele de capital, apararea, bunurile cu dubla utilizare civila si militara si tehnologiile sensibile, precum si o noua lista de persoane ce se adauga pe lista de sanctiuni specifice (inghetarea bunurilor si interdictii de viza)".

"Aceasta este o dovada ca guvernele UE sunt gata sa faca tot ce trebuie pentru a arata Rusiei consecintele actiunilor ei".

Ora 20:20 Situatia era calma vineri la Donetsk, dupa intarea in vigoare, la ora 15,00 GMT, a unui acord de incetare a focului intre Kiev si separatisti, potrivit ziaristilor AFP aflati la fata locului.

Explozii sporadice au rasunat in cursul zilei, dar un ziarist AFP aflat in centrul Donetsk nu a mai auzit explozii sau tiruri dupa ora locala 18,00 (15,00 GMT).

La putin timp dupa intrarea in vigoare a acordului, centrul orasului, care era teatrul unor intense lupte incepand din aprilie, era parasit si calmul domnea in piata Lenin.

La Mariupol, port strategic la malul marii Azov, unde existau temeri legate de un asalt al pro-rusilor, niciun tir sau explozie nu a mai rasunat dupa ora 18,00.

Soldatii ucraineni erau in continuare prezenti la punctele de control de la intrare in oras.

18.05: Poroshenko anunta ca planul de pace incheiat vineri contine 12 pasi. Intre acestia: schimb de ostatici incepand cu ziua de sambata si descentralizarea puterilor.

17.50: NATO spera ca armistitiul sa marcheze debutul unui proces politic.

17.45: Kremlinul saluta armistitiul din Ucraina si face apel la cele doua parti sa il respecte.

"Administratia prezidentiala rusa saluta semnarea protocolului in Minsk", a declarat puratorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

"Moscova spera ca toate prevederile documentului si acordurile la care s-a ajuns sa fie respectate temeinic de parti si ca procesul de negociere sa continue, pana cand criza din Ucraina este solutionata", a mai spus Peskov.

17.00 Rebelii spera in continuare sa separe de Ucraina, in ciuda armistitiului, a anuntat vineri un reprezentant al Republicii populare autoproclamate Lugansk, Igor Plotniski. "Confirm ca suntem pregatiti sa respectam protocolul semnat si sa incetam focul la ora 18.00. Insa asta nu inseamna ca vom renunta la separarea de Ucraina. Armistitiul este o masura obligatorie pentru incetarea varsarii de sange", a spus el.

***

16.27: Presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko: Ucraina a semnat un protocol preliminar pentru incetarea focului cu rebelii/ Premierul Arseni Iatseniuk: Planul de pace pentru estul Ucrainei prevede retagerea trupelor ruse. El a facut apel la Occident sa sustina prin garantii acest acord.

Armistitiul intra in vigoare de la ora 18.00

16.10 Separatistii anunta ca in urma negocierilor de la Minsk s-a ajuns la un acord pentru incetarea focului in estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Donetsk a declarat ca acordul a fost semnat, urmand sa se stabileasca detaliile planului de pace.

14:20 Ucraina neaga insa o astfel de versiune a faptelor. Andriy Lysenko, purtator de cuvant al Consiliului national de securitate si aparare, a declarat: "Nu este adevarat. Chiar i-am impins inapoi din pozitiile pe care le detineau anterior".

13:57 Rebelii pro-rusi afirma ca au intrat in orasul Mariupol, transmite agentia Interfax, care citeaza surse din cadrul separatistilor din Donetsk, potrivit Reuters

13.45 Purtatorul de cuvant al armatei a declarat ca aproximativ 2000 de militari rusi au fost ucisi, pana acum, in conflictul din estul tarii. Cifrele nu au fost insa confirmate, iar Rusia neaga trimiterea unor soldati.

12.33: Martori Reuters: Focuri de arma si tiruri de artilerie s-au auzit si din directia aeroportului din Donetsk.

11.40 Noile sanctiuni economice prevazute impotriva Rusiei ar putea fi ridicate in cazul in care se va ajunge vineri la un armistitiu, a declarat ministrul afacerilor externe britanic, la summit-ul NATO de la Newport.

"Cel mai rezonabil ar fi sa mergem inainte cu planul nostru de a impune noi sanctiuni. Daca ulterior va exista un armistitiu, daca va fi semnat si va intra in vigoare, putem sa luam in considerare ridicarea sanctiunilor", a declarat Philip Hammond pentru BBC.

Luptele au continuat si vineri in estul Ucrainei. Reuters citeaza martori care au auzit tiruri de artilerie langa portul estic Mariupol vineri dimineata, la cateva ore inainte de intalnirea de la Minsk in care urmeaza sa se discute un armistitiu.

"Artileria noastra se instaleaza impotriva rebelilor pro-rusi", a declarat primarul din Mariupol la televiziunea ucraineana 112 TV.

Comandantul militiei de voluntari ucraineni din Mariupol a declarat pentru Reuters: "Am fost atacati toata noaptea insa inca reusim sa tinem rebelii la distanta. Au tancuri si artilerie".

Joi seara, purtatorul de cuvant al armatei, Andrei Lisenko a declarat ca are loc o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad si de tip BM-30 Smerci (Tornado) asupra Ucrainei, dupa cum a constatat Consiliul ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO).

"Constatam ca activitatea rebelilor si militarilor rusi in zona unde se desfasoara operatiunea antiterorista nu s-a redus. Totodata, numarul de tiruri lansate (spre Ucraina) de pe teritoriul Rusiei a crescut considerabil", a afirmat Lisenko joi seara.

"Astfel, cu ajutorul lansatoarelor Smerci au fost atacate pozitii ale armatei ucrainene in apropiere de localitatile Vesiolaia Gora, Valuiskoe, Dmitrovka si Pobeda, situate in nordul regiunii Lugansk", a precizat el.

Potrivit purtatorului de cuvant, mai multe pozitii ale armatei au fost atacate cu ajutorul sistemelor Grad in apropierea satelelor Krasnaia Talovka si Debaltevo, noteaza Mediafax.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat joi, in cursul summitului NATO, ca un acord asupra unui armistitiu urmeaza sa fie semnat vineri cu rebelii din estul Ucrainei.

"Grupul de contact" alcatuit din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si OSCE urmeaza sa se intalneasca vineri, cu rebeli, in capitala belarusa, la ora locala 14.00 (14.00, ora Romaniei).

Liderii separatisti s-au declarat pregatiti sa ordone aceasta incetare a focului inca de vineri la pranz, in cazul in care planul este semnat la Minsk.