Cehia isi rezerva dreptul de a face "obiectii" in privinta inaspririi sanctiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzata de interventie militara directa impotriva Ucrainei, a anuntat miercuri premierul ceh, Bohuslav Sobotka, scrie Mediafax.

"Ne-am dori o schimbare asupra conditiilor de aplicare a sanctiunilor, deoarece ele perturba (...) exporturile de echipamente mecanice cehe catre Rusia", a declarat Sobotka dupa o reuniune a Guvernului ceh.

"Negociatorii nostri la Bruxelles au primit acest mandat pentru negocierile de finalizare a sanctiunilor, care vor avea loc joi si vineri" in capitala Belgiei, a spus el in cursul unei conferinte de presa.

Obiectiile Pragai vizeaza bunurile de uz civil si potential militar, a precizat ministrul social-democrat.

La randul sau, ministrul ceh al Industriei si Comertului, Jan Madlek, a anuntat miercuri ca exporturile cehe de bunuri cu dublu uz catre Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la inceputul anului.

Cu toate acestea, Guvernul ceh nu vrea sa se indeparteze de principalul curent politic al UE, potrivit lui Sobotka. Negociatorii cehi vor respecta "abordarea unica a Uniunii Europene" in cursul negocierilor asupra formei finale, a subliniat premierul Cehiei.

Comisia Europeana le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru inasprirea sanctiunilor impuse Rusiei. Ele vor acoperi sectoarele vizate in primele masuri adoptate de UE la sfarsitul lui iulie, potrivit purtatoarei de cuvant a Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.

UE va decide reducerea accesului Rusiei la pietele europene de capital, impunerea unui embargou asupra vanzarilor de arme, bunuri cu uz militar si civil, si o limitare a vanzarilor de tehnologii sensibile si de echipamente pentru sectorul petrolier.