Parchetul general rus a cerut miercuri restrangerea accesului la un videoclip difuzat pe Youtube de Statul Islamic (SI) care ameninta cu "detronarea" lui Vladimir Putin din cauza sustinerii pe care Moscova o ofera regimului sirian si cu declansarea unui razboi in Caucaz, pentru "eliberarea" acestuia, scrie AFP.

Jihadistii din Statul Islamic au postat marti pe Youtube un videoclip in care este vazut un avion furnizat, potrivit acestora, de catre Rusia regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Este un mesaj pentru tine, Vladimir Putin, aceste avioane pe care i le-ai trimis pui Bashar le vom trimite la tine, cu voia lui Dumnezeu", spune unul dintre jihdisti, intr-o inregistrare in araba si subtitrata in rusa.

Rusia este aliatul principal al Damascului caruia ii furnizeaza arme.

"Si ii vom elibera pe ceceni si tot Caucazul, cu voia lui Dumnezeu. Tronul tau (...) este amenintat si va cadea cand vom veni la tine", spune acest militant al SI.

Dupa primul razboi din Cecenia (1994-1996) intre fortele federale ruse si separatisti, rebeliunea s-a islamizat progresiv si a depasit tot mai mult frontierele, pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 intr-o miscare armata activa in intreg Caucazul de Nord.

SI, care a proclamat un califat pe vaste regiuni cucerite in ultimele luni in Irak si in Siria, a revendicat recent decapitarea a doi ziaristi americani, James Foley si Steven Sotloff.

Grupul a amenitat de asemenea ca va ucide un al treilea ostatic, un britanic identificat drept David Cawthorne Haines.