Fosta prima doamna a Frantei Valerie Trierweiler va lansa joi o carte in care povesteste detalii ale celor 18 luni petrecute la Palatul Elysee, de la alegerea acestuia si pana la separarea celor doi. Le Monde a publicat in avans cateva fragmente, in care Valerie Trierweiler povesteste ca a fost geloasa, a luat mai multe somnifere cand a aflat de legatura concubinului sau cu actrita Julie Gayet si ca presedintele de stanga al Frantei nu-i iubeste pe cei saraci, pe care ii numeste "stirbi".

Francois Hollande si Valerie TrierweilerFoto: Agerpres/Xinhua

Cartea nu dezvaluie niciun secret de stat si nu este nicio o bomba, niciun un scandal, noteaza Le Monde. AFP adauga ca Valerie Trierweiler, 49 de ani, o femeie eleganta, cu un stil clasic, a petrecut o perioada efemera la Elysee, intre mai 2012 si ianuarie 2014, perioada in care nu a reusit sa se regaseasca in postura de Prima Doamna.

Tweet-ul de sustinere pentru Olivier Falorni

A fost unul dintre primele scandaluri ale relatiei cu presedintele. Fosta prietena a acestuia, Segolene Royal, a fost desemnata candidata Partidului Socialist pentru alegerile legislative din La Rochelle, in detrimentul lui Olivier Falorni, un disident care va castiga in cele din urma. Intr-un tweet, Trierweiller isi exprima sprijinul pentru rivalul lui Segolene Royal, provocand o furtuna politica: "Am apasat pe detonator si sunt singura responsabila. Dar bomba cu ceas a fost fabricata de Francois Hollande si Segolene Royal, cu jocul lor constant intre public si privat, cu fotografii de familie si declaratii ambigue".

Inainte de aceasta, Valerie Trierweiler scrie ca presedintele republicii se angajase sa nu o sustina pe mama celor patru copii ai sai. Dupa aceea, isi exprima sprijinul pentru candidatura lui Royal. Valerie Trierweiler explodeaza: "Ma asigura ca nu e nimic. Ca secretarul general al Elysee se ocupa de aceasta afacere. Minciuna este enorma. Este lovitura de gratie".

Legatura cu Julie Gayet

In martie 2013, cand apar primele zvonuri despre o nou relatie amoroasa a presedintelui, ea ii cere: "Jura pe capul fiului meu ca este fals si nu mai vorbesc despre asta. Jura, evocand zvonuri fara niciun fundament".

Apoi, pe prima pagina a revistei Closer apare poza lui Hollande pe scooter si detalii despre legatura cu actrita. "Am cedat, nu am putut intelege asta. M-am aruncat in sala de baie. Am luat un mica punguta de plastic care contine somnifere (...). Francois m-a urmarit. A incerat sa imi smulga punguta. A prins-o si s-a rupt. Pastilele s-au imprastiat pe pat si pe jos. Am reusit sa iau cateva. Am inghitit ce am putut. Voiam sa dorm, Nu voiam sa traiesc orele care au urmat. Simteam furtuna pe cale sa se dezlantuie si nu aveam forta sa ii rezist. Voiam sa fug. Mi-am pierdut constiinta".

Printre scurtele extrase din cartea de 320 de pagini, un fragment este legat de gelozia lui Michele Obama - "M-am bucurat ca nu eram singura geloasa", scrie Trierweiler, in conditiile in care presedintele american s-a fotografiat alaturi de premiera daneza la funeraliile lui Nelson Mandela.

Despre orginile sale modeste

Fiica a unui invalid si au unei casiere care au avut sase copii, a crescut intr-o zona defavorizata in apropiere de Angers si este mandra de originile sale.

Ea povesteste ca Hollande, in timpul unei cine in familie, a luat in deradere familia sa. "Se prezinta ca un om care nu iubeste bogatii. In realitate, presedintele nu ii iubeste pe saraci. El, omul de stanga, spune in privat: 'stirbii', foarte mandru de simtul umorului pe care il are".

Aceasta carte a fost scrisa in cel mai mare secret, pe un computer care nu era legat la nimic. In toata aceasta perioada, Francois Hollande i-a trimis flori, si-a multiplicat invitatiile la cina si i-a umplut telefonul cu mesaje.

Potrivit unui apropiat al sefului statului citat de Le Parisien, nimeni de la Elysee nu stia de aparitia cartii.

Francois Hollande a anuntat oficial in 25 ianuarie despartirea de Valerie Trierweiler.

Cartea lui Valerie Trierweiler nu este prima de acest gen in istoria Frantei. In 2013, cartea fostei sotii a presedintelui Nicolas Sarkozy, Cecilia Attias, "Une envie de verite", s-a vandut in zeci de mii de exemplare.