ACTUALIZARE 12.25: Presedintele rus Vladimir Putin si cel ucrainean Petro Poroshenko au ajuns la un acord privind un “armistitiu permanent” cu rebelii din estul tarii, anunta miercuri presedintia ucraineana, in urma unei conversatii telefonice intre cei doi lideri, scriu agentiile internationale de stiri, dupa ce dimineata purtatorul de cuvant al Kremlinului declarase la randul sau ca cei doi lideri au cazut de acord, in mare, asupra a ceea ce trebuie facut in continuare pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Vladimir Putin si Petro Poroshenko, la MinskFoto: Captura YouTube

“Conversatia dintre cei doi a rezultat intr-un acord asupra unui armistitiu permanent in regiunea Donbass (regiunile Donetsk si Lugansk)”, a declarat presedintia ucraineana.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca Putin nu a ajuns la un acord privind un armistitiu, intrucat Rusia nu este parte a conflictului, ci asupra unor “pasi pentru obtinerea pacii”.

“Putin si Poroshenko au discutat in realitate pasii necesari care vor contribui la un armistitiu intre militia si fortele Ucrainei. Rusia nu poate fizic sa fie de acord cu un armistitiu pentru ca nu este parte a conflictului”, a declarat Dmitri Peskov citat de RIA Novosti, potrivit Reuters.

Informatia vine in contextul in care presedintele Barack Obama se intalneste la Tallinn (Estonia) cu liderii tarilor baltice, inainte de inceperea summitului NATO din Tara Galilor.

Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente legate de criza din Ucraina:

Joi, 01.00 Proiectul de dezvoltare a unor unitati de reactie in cadrul NATO ca raspuns la criza ucraineana ar urma sa coste "cateva sute de milioane de euro" pe an, a apreciat miercuri un general din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca este vorba despre pretul unei "Aparari credibile", relateaza AFP.

22.20 Sediul clubului Sahtior Donetk, a carui echipa de fotbal este antrenata de catre Mircea Lucescu, a fost ocupat de rebelii pro-rusi, care lupta pentru alipirea la Rusia a regiunii Donetk, anunta sport.ro. Zona este deja parasita dupa bombardamentele din ultima perioada, iar arena lui Sahtior in care s-au investit 300 de milioane de euro a suferit daune serioase.

"In acest moment, sediul clubului este ocupa de oameni armati. Se investigheaza in acest moment circumstantele acestui incident", scrie site-ul oficial al lui Sahtior.

18.05: Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk spune ca planul de pace al lui Vladimir Putin este menit sa pacaleasca Occidentul si sa evite noi sanctiuni (Reuters).

“Adevaratul plan al lui Putin este sa distruga Ucraina si sa refaca Uniunea Sovietica”, a spus el intr-un comunicat. “Toata acordurile precedente cu Rusia - in Geneva, in Normandia, in Berlin, in Minsk - au fost ignorate sau incalcate de regimul rus”.

"Acest nou plan este praf in ochi destinat comunitatii internationale inaintea summitului NATO si o tentativa de a scapa de inevitabilele decizii ale Uniunii Europene privind adoptarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei", a mai afirmat Iatseniuk, potrivit AFP.

17.38: Ministrul polonez al apararii: Exercitiu militar international, cu participarea SUA, in vestul Ucrainei. Participa si soldati din Romania

17:32Cel putin 87 de soldati ucraineni au fost ucisi in batalia de la Ilovaisk, unde fortele ucrainene sunt incercuite de peste o saptamana, a anuntat miercuri un responsabil militar regional, citat de agentia de presa Interfax Ucraina, preluata de AFP.

16.45: Barack Obama: NATO ramane deschisa la noi membri, "un principiu care a ghidat mereu" Alianta.

16.25: Vladimir Putin spera ca vineri guvernul de la Kiev si separatistii sa ajunga la un acord final. Care sunt cei sapte pasi propusi de Vladimir Putin pentru a se ajunge la pace in estul Ucrainei:

1. Ambele parti sa opreasca ofensiva.

2. Fortele ucrainene sa se retraga la o distanta de unde sa nu poata trage inspre orase.

3. Monitorizare internationala.

4. Aviatia militara sa nu atace orase/civili.

5. Schimb de prizonieri.

6. Coridor umanitar pentru refugiati si ajutoare.

7. Refacerea infrastructurii.

16.10: Oficial german: Pe agenda summit-ului NATO nu se afla trimiterea de arme Ucrainei. “Cancelarul si ministrul de externe au spus tot timpul ca nu vad posibila o solutie militara la acest conflict”, a afirmat oficialul, citat de Reuters. El a declarat ca nici aderarea Ucrainei la NATO nu se afla pe agenda.

15.20: Vladimir Putin spune ca viziunea lui si cea a lui Poroshenko privind solutiile de iesire din criza sunt foarte apropiate. Putin anunta o parte din pasii catre rezolvarea conflictului: schimbul de prizonieri, coridor umanitar pentru refugiati si ajutoare si mai ales incetarea ofensivei armatei si separatistilor.

“Viziunile noastre asupra modului in care sa poate rezolva conflictul imi pare ca sunt foarte apropiate”, a declarat Putin jurnalistilor in Ulan Bator, confirmand faptul ca a discutat telefonic cu presedintele ucrainean.

15.15: Presedintia ucraineana si-a nuantat afirmatiile privind acordul la care au ajuns presedintii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Porosenko, in vederea solutionarii crizei din Ucraina, precizand ca au convenit asupra unui "proces pentru incetarea focului", relateaza BBC. "Conversatia lor a condus la un acord privind un proces pentru incetarea focului in regiunea Donbas", potrivit Kievului. Comunicatul adauga ca cei doi presedinti "au ajuns la o intelegere comuna privind pasii care duc catre pace".

14.40: Guvernul german spune ca nu are nicio confirmare a unui armistitiu intre Rusia si Ucraina astfel ca va respecta calendarul privind noi sanctiuni impotriva Rusiei.

14.38: Martor citat de Reuters mentioneaza bombardamente puternice in nordul periferiei orasului Donetsk.

14.35: Rebelii care lupta in est ar putea afecta infrastructura de tranzit al gazului si sa ameninte astfel furnizarea de gaz catre Europa via Ucraina, a declarat consiliul de securitate al Ucrainei. Jumatate din exporturile de gaz catre Europa traverseaza Ucraina, inclusiv parti din estul aflat acum sub controlul separatistilor.

13.38: Iatseniuk a reiterat dorinta Ucrainei de a adera la NATO: “Referitor la NATO, cred ca cea mai corecta decizie ar fi aceea de a accepta Ucraina sa membru NATO”, a adaugat el.

13.07: Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk spune ca Rusia este un “stat terorist” ducand un razboi in estul Ucrainei. El spune ca are in plan construirea unui “zid” intre Ucraina si Rusia pentru a exista o “granita reala”.

13.00: Barack Obama, aflat la Talinn unde se intalneste cu liderii din Estonai, Letonia si Lituania, a anuntat noi exercitii militare americane in tarile baltice.

12.37: Obama afirma ca nu va fi posibil un acord in Ucraina atata vreme cat Rusia trimite soldati deghizati in separatisti.

12.27: Un lider al rebelilor din est spune ca separatistii nu renunta la solicitarea lor ca soldatii ucraineni sa se retraga din “teritoriul lor”, aceasta fiind principala conditie pentru pace.

***

12.00: Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat, pentru RIA Novosti, ca Putin si Poroshenko nu au cazut de acord asupra unui armistiu intrucat Rusia nu este parte a conflictului.

11.02: Administratia prezidentiala de la Kiev: Putin si Poroshenko au cazut de acord asupra unui armistitiu permanent in est (regiunea Donbass)

11.00: Un fotograf al agentiei de presa rusa RIA a fost ucis in Ucraina. Moscova acuza Kievul

09.50: Scriitorul rus de origine georgiana Boris Akunin a anuntat pe blogul sau ca ia in calcul plecarea din Rusia din cauza atmosferei irespirabile. Akunin, una dintre vocile lucide ale Rusiei, a scris ca "un om treaz se simte inconfortabil sub acelasi acoperis cu oameni beti". El a spus ca nu va emigra, ci doar va petrece tot mai mult timp in afara tarii. (sursa, in lb rusa)

09.45: Kyiv Post: Armata ucraineana a distrus intentionat pista aeroportului din Lugansk.

09.40: RIA Novosti: Rusia va desfasura ample exercitii militare in luna septembrie. Vor fi testate rachetele strategice cu raza lunga de actiune, parte a arsenalului nuclear, potrivit Ministerului Rus al Apararii. RIA relateaza ca exercitiile vor implica peste 4000 de militari si 400 de unitati tehnice, inclusiv de aviatie.