Un prim raport privind circumstantele prabusirii avionului Boeing MH17 in Ucraina la mijlocul lunii iulie va fi publicat "in aceasta saptamana sau saptamana viitoare", au declarat marti oficiali din biroul olandez pentru siguranta se ocupa de ancheta, scrie AFP.

"Noi inca nu stiu exact cand, dar raportul intermediar va fi lansat in aceasta saptamana sau saptamana viitoare", a declarat Sara Vernooij, purtatorul de cuvant al Biroului olandez pentru securitate.

"Acesta este un prim raport, un raport interimar", a precizat ea, "Raportul final va fi publicat mai tarziu, speram, in vara 2015".

Boeingul Malaysia Airlines asigura legatura Amsterdam-Kuala Lumpur cand a explodat in zbor, la 17 iulie, aparent doborat de o racheta in timpul zborului prin estul Ucrainei. Transporta 298 de persoane, printre care 193 de cetateni olandezi.

Acordurile internationale, prevad in mod normal, publicarea unui raport intermediar in termen de 30 de zile de la un accident de avion, dar "situatia complexa" din Ucraina a intarziat cercetarile anchetatorilor. Ei nu au vizitat locul dezastrului, unde cautarea de ramasite umane a fost intrerupta de luptele din zona dintre armata si insurgenti pro-rusi.

Cutiile negre au fost analizate in Anglia de Oficiul britanic de investigare a accidentelor aviatice.

Kievul si Occidentul au acuzat separatistii pro-rusi ca sunt responsabili pentru tragedie, in timp ce Moscova si insurgentii acuza Kievul.