Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a catalogat luni ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde in mod permanent in est, pana catre frontierele Rusiei, relateaza agentia Itar-Tass, citata de Mediafax.

"Suntem consecventi in continuare initiativei strategice avansate de catre presedintee rus (Vladimir Putin) - de a crea un spatiu economic, umanitar si de securitate de la Lisabona la Vladivastok", a declarat seful diplomatiei ruse in cursul unei intalniri cu studenti si profesori de la Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova (MGIMO).

"Exista multe probleme care sunt legate de confruntarea dintre diverse parti ale Europei si diverse parti ale Eurasiei si de planurile provocatoare ale NATO in favoarea extinderii prezentei militare a Aliantei (Nord-Atlantice) catre est aproape de frontierele rusesti", a apreciat el.

Insa "spatiul comun de securitate (este) egal si indivizibil (atunci) cand toata lumea se simte confortabil - NATO, membrii CSTO (Organizatia Tratatului Securitatii Colective sau "NATO rus"), asa-numitele tari neutre in conformitate cu legislatia lor - Ucraina si (Republica) Moldova", a apreciat ministrul rus.

"Cand toata lumea se simte confortabil poate fi usor sa rezolvi numeroase probleme care conduc la confruntari sangeroase in prezent. Acest lucru este ireal in Europa secolului al XXI-lea. Din nefericire se intampla", a mai apreciat seful diplomatiei ruse.

"Este necesar sa se renunte la incercarile de a admite privilegii pentru membrii Aliantei (nord-Atlantice). Este necesar sa se inceteze sa se mai spuna ca securitatea poate fi asigurata doar inauntrul Aliantei (Nord-Atlantice) si ca daca nu esti membru esti supus unor riscuri si teste. Aceasta logica este depasita. Din nefericire, partenerii nosti nu o pot depasi", a afirmat Lavrov.

"Ii indemnam sa priveasca situatia rezonabil si onest, dincolo de stereotipurile Razboiului Rece, sa dea dovada de vointa politica, sa inceteze cu acuzatiile si sa inceapa sa caute un acord si echilibrul intereselor", a spus seful diplomatiei ruse.

Lavrov a asigurat luni ca "nu va fi nicio interventie militara" a Rusiei in Ucraina si a apreciat ca "o incetare a focului imediata si fara conditii prealabile" trebuie discutata la negocierile prevazute in Belarus. "Nu va fi nicio interventie militara, suntem in favoarea unei rezolvari pasnice a acestei crize grave, a acestei tragedii", a spus Lavrov in aceasta intalnire cu studenti rusi.

Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul Arseni Iateniuk. In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii tarilor NATO au convenit ca este firesc ca Ucraina sa se alature Aliantei la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar in 2010, Guvernul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici a renuntat la acest obiectiv, continuand insa cooperarea cu NATO.