Fostul campion mondial la sah si opozant al Kremlinului Garry Kasparov denunta retorica lasa a Occidentului privind invazia rusa din Ucraina, apreciind ca este la fel de scandaloasa ca propaganda regimului lui Vladimir Putin, dar chiar mai periculoasa, intr-un comentariu publicat in revista Time, transmite Mediafax.

In timp ce trupele ruse si convoaiele de blindate avanseaza in estul Ucrainei, Guvernul ucrainean implora "lumea libera" sa-i acorde ajutor si protectie. Liderii lumii libere, insa, se straduiesc sa gaseasca terminologia potrivita pentru a se elibera de responsabilitatea morala de a acorda acea protectie, scrie Garry Kasparov.

Acest vocabular las care vine de la Berlin si Washington este la fel de scandalos ca propaganda regimului lui Putin, dar chiar mai periculos. "Perdelele de fum ale Moscovei nici nu mai sunt necesare in fata acestei ignorante voite. Minciunile lui Putin sunt evidente si asteptate. Liderii europeni si Casa Alba sunt chiar mai dornici decat Kremlinul sa pretinda ca acest conflict este local si nu are nevoie de altceva decat de promisiuni vagi de la o distanta foarte sigura", comenteaza Kasparov, care in prezent este presedintele Human Rights Foundation, cu sediul la New York.

A spune adevarul acum ar insemna sa recunosti multe luni de minciuni, asa cum liderii occidentali au avut nevoie de ani pentru a admite ca locul lui Putin nu este in clubul G7 al democratiilor industrializate. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, s-a intalnit recent cu Barack Obama, dar declaratia ulterioara a liderului american a aratat ca nu este dispus sa recunoasca realitatea. Poate ca Porosenko ar fi trebuit sa se asorteze cu tinuta casual a lui Obama, purtand un tricou pe care sa scrie "Este un razboi, prostule", continua Kasparov.

Statele Unite, Canada si Europa au raspuns la agresiunea lui Putin, dar intotdeauna cu cateva luni prea tarziu, dupa ce potentialul de disuasiune al fiecarei actiuni a trecut. Sanctiunile puternice si o demonstratie clara de spijin pentru integritatea teritoriala a Ucrainei ar fi avut impact cand Putin a actionat in Crimeea, in februarie si martie. Un semn privind consecinte reale i-ar fi dezbinat pe sustinatorii sai, care riscau sa-si piarda bunurile din New York si Londra.

Furnizarea de armament defensiv in aprilie si mai ar fi impiedicat invazia desfasurata in prezent, sau cel putin i-ar fi crescut costul considerabil. Dar razboiul a sosit, asa cum se intampla intotdeauna in fata slabiciunii. Atat timp cat este usor, cat Putin trece de la o victorie la alta fara a intampina rezistenta, castiga tot mai mult sprijin. Elementele de presiune sunt mai greu de gasit acum, apreciaza autorul articolului. Comandantii rusi din teren trebuie sa stie ca sunt in pericol, iar pentru asta Ucraina trebuie sa primeasa ajutor militar imediat. In plus, sanctiuni de amploare, care sa transfere costurile razboiului lui Putin asupra rusilor, ar motiva poporul rus sa schimbe viziunea presedintelui. Intotdeauna, cand este vorba despre oprirea dictatorilor, fiecare intarziere creste pretul, astfel ca cel mai bun motiv pentru a-l opri pe Putin astazi este acela ca maine va fi mai greu, conchide Garry Kasparov.