Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la o tabara a tineretului de langa Moscova, ca Rusia trebuie sa fie gata sa raspunda unei agresiuni. Liderul de la Kremlin a subliniat ca Rusia nu doreste sa se implice in conflicte la scara larga, insa trebuie sa dispuna de capacitatea de a raspunde la orice amenintare.

Vladimir Putin Foto: Agerpres

"Rusia este departe de a se implica in orice conflicte la scara larga. Nu vrem asta si nu planificam sa facem asta. insa, natural, ar trebui intotdeauna sa fim gata sa respingem orice agresiune asupra Rusiei", a declarat Putin.

In acelasi timp, Putin a aratat ca Rusia va continua sa isi consolideze potentialul nuclear nu pentru a intimida, ci pentru a-si garanta securitatea, informeaza Itar Tass, potrivit Mediafax.

"Vreau sa va reamintesc ca Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Aceasta este o realitate, nu sunt doar vorbe", a afirmat Putin.

"Ne consolidam forta de disuasiune si fortele armate. Ele devin tot mai compacte si mai eficiente in acelasi timp. Ele devin mai moderne prin furnizare de armament de ultima generatie. Continuam sa construim acest potential si vom face astfel si pe viitor", a declarat presedintele rus.

Rusia face aceste eforturi nu "pentru a ameninta pe cineva, ci pentru a se simti sigura si calma si pentru a avea posibilitatea implementarii acelor planuri pe care le avem pentru dezvoltarea economiei si sferei sociale", a declarat Putin.

"Trebuie sa fim mereu pregatiti sa respingem orice agresiune impotriva Rusiei si partenerii nostri ar trebui sa fie constienti mereu indiferent in ce conditie se afla guvernele lor sau ce concepte de politica externa urmaresc, ca este mai bine sa nu se confrunte cu Rusia in cazul unui posibil conflict armat", a avertizat Putin.

In prezent, "nu i-a trecut nimanui prin minte sa declanseze un conflict la scara larga cu Rusia", a adaugat presedintele rus.

Occidentul trebuie sa realizeze ca autoritatile ucrainene sunt incapabile sa restabileasca ordinea in propria tara si sa oblige Kievul sa inceapa negocieri substantiale cu regiunile din sud-est, a continuat el.

Potrivit presedintelui rus, autoritatile de la Kiev continua sa spuna ca negocierile sunt necesare dar in acelasi timp continua lupta in speranta ca "vor restabili rapid ordinea".

"Acest lucru nu se intampla si este important sa realizeze acest lucru si sa oblige autoritatile ucrainene sa inceapa negocierile nu numai pe probleme tehnice, care cu siguranta sunt foarte importante, ci si pe probleme de fond", a declarat Putin.

Potrivit presedintelui, este necesar sa se discute ce fel de drepturi vor avea Republicile Populare Donetk si Lugansk si sud-estul Ucrainei ca intreg si apoi sa inregistreze totul sub forma de lege.

"Aceasta trebuie sa discutam", a declarat Putin. "Este important sa convenim asupra fondului, dar ei refuza si aceasta este problema".

Rusia nu va interfera in alegerea modelului de stat ales de Ucraina, a adaugat presedintele rus, precizand ca nu poate intelege de ce autoritatile de la Kiev se opun federalizarii. "Din motive neclare, partenerii nostri ucraineni sunt atat de tematori fata de o federalizare, dar este oricum alegerea lor, iar noi nu ne vom amesteca", a continuat Putin.

In aceasta perspectiva, el s-a declarat increzator in importanta consolidarii federalismului in Rusia. "Este foarte important si un element semnificativ al sistemului nostru statal pentru ca ne permite sa luam in considerare mai bine interesele cetatenilor nostri, precum si specificitatile lor etnice, istorice, religioase si culturale", a conchis Putin.