Finlanda a anuntat, joi, ca aviatia sa militara isi va spori frecventa "zborurilor de recunoastere" dupa trei incalcari a spatiului sau aerian de catre avioane ruse in mai putin de o saptamana, relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat al Ministerului finlandez al Apararii, un "avion al statului rus de tip AN 72", care este un aparat cargo Antonov, ar fi incalcat spatiul aerian joi la pranz, deasupra Golfului Finlandei, in largul orasului Porvoo (40 de kilometri est de capitala Helsinki).

Ministerul finlandez a mai raportat incidente asemanatoare sambata si luni.

"Suntem nevoiti sa multiplicam zborurile de recunoastere", a anuntat joi ministrul Apararii, Carl Haglund, citat de televiziunea publica YLE. "Este greu de crezut ca acestea ar fi doar intamplari", a mai spus el.

Potrivit agentiei finlandeze de presa STT, ministerul va "cere explicatii" din partea Moscovei.

Ministrul a adaugat ca, joi, un avion de vanatoare Hornet a fost ridicat de la sol pentru a se apropia de aparat pentru a-l identifica.

Finlanda, membra a UE dar nu si a NATO, are o frontiera de peste 1.000 de kilometri cu Rusia. Ea are cu Alianta Nord-Atlantica un program de cooperare numit "Parteneriat pentru pace", la fel ca tara vecina Suedia.

Guvernul finlandez a anuntat miercuri ca vrea sa semneze un pact care sa consolideze colaborarea cu NATO, care intereseaza de asemenea si Suedia. Acesta ar permite celor doua tari sa ceara un ajutor din partea NATO in caz de urgenta.

Rusia a afirmat in repetate randuri ca nu vede cu ochi buni o aderare a Finlandei la Alianta Nord-Atlantica, un subiect ce revine periodic in dezbaterea publica finlandeza. Opinia publica finlandeza ramane in majoritate impotriva unei eventuale aderari, fiind fidela traditiei de tara nealiniata militar.