Ambasadorul american in Ucraina, Geoffrey Pyatt, a acuzat joi Rusia ca este "implicata direct" in luptele din est. "Un numar tot mai mare de soldati rusi intervin direct in luptele de pe teritoriul ucrainean" a scris Pyatt pe Twitter. La randul sau, presedintele Frantei a declarat ca daca este adevarat ca se afla soldati rusi pe teritoriul ucrainean ar fi "intolerabil si inacceptabil". Cancelarul german Angela Merkel a avut miercuri o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, ocazie cu care a afirmat ca trebuie "sa se faca lumina" asupra informatiilor privind implicare armatei rusesti pe teritoriul Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfasurarea LIVE TEXT:

Vineri

07.30 Ambasadorul rus la ONU:Politica "nesabuita" a Kievului a dus la tensionarea situatiei in Ucraina

Tensionarea situatiei in sud-estul Ucrainei este o "consecinta directa" a politicii "nesabuite" a autoritatilor de la Kiev, a declarat joi ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de agentia RIA Novosti. "Tensionarea din prezent a situatiei in sud-estul Ucrainei este o consecinta directa a politicii nesabuite a Kievului, care duce un razboi impotriva propriului popor", a apreciat Ciurkin. In opinia sa, Kievul "lupta impotriva celor care au un alt punct de vedere, interzice partide politice si activitatea unor institutii de presa".

07.15SBU:Serviciile speciale ruse folosesc retele de socializare pentru a crea panica printre ucraineni.

Serviciile speciale ale Rusiei folosesc in mod activ retele de socializare, pentru a dezinforma si a crea panica in randul ucrainenilor, a denuntat joi seful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de agentia Interfax.El a acuzat Moscova ca desfasoara "un atac psihologic" in Ucraina prin intermediul unor "complici ai teroristilor (insurgentilor), care pretind ca sunt jurnalisti".

00.30 Barack Obama:"Toata lumea poate vedea ca forte ruse se afla in Ucraina"-AFP

"Este evident in ochii intregii lumi ca forte ruse se afla in Ucraina", a declarat Obama, in cursul unei conferinte de presa, citeaza Mediafax. Totusi, el a afirmat ca Statele Unite "nu vor recurge la forta pentru a solutiona problema ucraineana". "Incursiunea rusa care are loc la ora actuala in Ucraina nu poate duce decat" la sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, a adaugat presedintele american.

22.30 Ambasadorul SUA la ONU: Rusia sa inceteze "minciunile" si alimentarea conflictului din Ucraina, potrivit Mediafax."Rusia trebuie sa inceteze minciunile si alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a spus Samantha Power in Consiliul de Securitate al ONU, reunit in sesiune de urgenta pe tema crizei din Ucraina. Reprezentantul Statelor Unite a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei in conflictul ucrainean. "Lipsa de actiune in fata acestor amenintari ar costa foarte mult", a insistat Power.

21.30 Ucraina reintroduce din toamna serviciul militar obligatoriu

21.00 Statele Unite trimit sute de militari si tancuri in Europa de Est, in contextul crizei ucrainene

20.15 Angela Merkel: La summitul UE de sambata se va discuta despre noi sanctiuni impotriva Rusiei/ SUA, pregatite sa impuna noi sanctiuni contra Moscovei

19.30 NATO publica imagini cu fortele ruse implicate in operatiuni militare pe teritoriul Ucrainei

17.50: Premierul britanic David Cameron a cerut ca trecerea tancurilor rusesti pe teritoriul Ucrainei sa inceteze imediat si a avertizat cu sanctiuni suplimentare la adresa lui Putin.

17.10: Site-ul de stiri Pravda Ucraineana citeaza un diplomat care afirma ca autoritatile de la Kiev ￯sunt profund dezamagite￯ si ￯socate￯ de raspunsul UE, sau mai degraba de lipsa acestuia, la trimiterea de trupe rusesti in sud-estul tarii.

17.00: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste in sedinta de urgenta de la ora 19.00 (ora Romaniei).

14.59: In Ucraina lupta in acest moment peste 1.000 de militari rusi, a declarat un inalt oficial NATO, citat de Reuters.

14.57: Un proeminent parlamentar german, aliat apropiat al Angelei Merkel, a declarat pentru Reuters ca Vestul trebuie sa impuna noi sanctiuni Rusiei

14.55: Ambasadorul rus la OSCE spune ca "nu exista soldati rusi in Ucraina"

14.10: Consilier al lui Vladimir Putin: Rusia invadeaza Ucraina

13.50: Ucraina solicita UE ￯un ajutor militar de anvergura￯ ca urmare a invaziei rusesti nedisimulate￯ - ambasadorul ucrainean la UE, Constantin Eliseeiev. ￯Facem apel la o sesiune extraordinara in cadrul Consiliului european pe 30 august pe tema Ucrainei. Solidaritatea trebuie sa se manifeste prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura￯, a spus ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

￯De ieri, Rusia a inceput o invazie in Ucraina￯, a mai spus el.

La randul sau, UE s-a declarat ￯extrem de preocupata￯ de informatiile privind trupe rusesti in Ucraina.

13.00 Presedintele Petro Poroshenko si-a anulat vizita in Turcia, unde va depunde juramantul de presedinte Recep Tayyip Erdogan: ￯Am luat decizia de a anula vizita de lucru din Turcia in urma deteriorarii rapide a situatiei in regiunea Donetsk, in special in Amvrosiivka si Starobesheve, avand in vedere ca soldatii rusi au fost adusi in Ucraina￯ a spus Poroshenko, intr-o declaratie publicata pe site-ul presedintiei.

Soldati ucraineni voluntari din batalionul Dnipro, langa orasul strategic Novoazovsk

Soldati ucraineni voluntari din batalionul Dnipro, langa orasul strategic Novoazovsk

Foto: Twitter/ Kviv Post

12.40 Consiliul de securitate si aparare al Ucrainei: orasul Novoazovsk a cazut in mainile armatei rusesti (postare a Consiliului pe Twitter). Este vorba de orasul aflat pe drumul care leaga Rusia de Crimeea, care a fost bombardat in ultimele trei zile, potrivit AP.

12.30 Lituania a solicitat o reuniune a Consiliului de securitate al ONU pe tema ￯invaziei￯ rusesti in Ucraina/ OSCE s-a reunit la ora 12.00 intr-o sedinta speciala consacrata implicarii Rusiei in Ucraina.

11.25 Premierul Ucrainei, Arseni Iatseniuk, cere SUA, UE, G7 sa inchete bunurile si activele Rusiei pana cand Moscova isi retrage fortele de pe teritoriul Ucrainei.

11.20 Televiziunea rusa de stat citeaza un lider separatist, Alexander Zakharcenko, care spune ca soldati rusi in termen, aflati in permisie, lupta alaturi de separatisti in Ucraina.

￯In randurile noastre se afla soldati in termen, care prefera sa isi petreasca vacanta nu pe o plaja si cu noi, intre frati, care lupta pentru libertatea lor￯, a spus el intr-un interviu publicat pe Vesti.ru, citeaza Reuters.

￯Numarul rusilor care au participat la lupte in Ucraina in ultimele luni este cuprins intre 3000 si 4000. Unii au plecat deja acasa, dar cei mai multi au ramas aici. Din pacate, unii au fost ucisi￯, a spus premierul autoproclamatei republici.

11.00 Kremlinul a anuntat ca verifica informatiile aparute in presa referitoare la funeraliile parasutistilor care ar fi fost ucisi in lupta.

10.58: Autoritatile locale: 11 civili au fost ucisi in bombardamentele din Donetsk.

10.55:Separatistii au cucerit un punct strategic, pe dealul Savur-Mohlya din Donetsk, a declarat o sursa din armata ucraineana, potrivit Reuters.

***

Luptele dintre armata ucraineana si rebelii pro-rusi in estul Ucrainei au facut cel putin 2200 de morti, soldati si civili, din aprilie pana acum, 1200 dintre decese inregistrandu-se doar in ultima luna, arata un raport al ONU, potrivit AFP.

Raportul se refera la perioada 16 iulie - 17 august, cand aproape 6000 de persoane au fost ranite. Documentul citat de AFP va fi examinat de Consiliul de securitate.

Este insa vorba de o estimare ￯foarte prudenta￯ bazata pe cifre oficiale: ￯este posibil ca numarul celor ucisi si raniti sa fie mult mai mare￯.

Bilantul include civilii, fortele guvernamentale si grupari armate pro-ruse.

Inaltul comisariat pentru drepturile omului subliniaza in raport ca separatistii ￯continua sa comita crime si acte de tortura￯ si ca sunt dotati ￯in mod profesional si par ca beneficiaza de o furnizare constanta de arme perfectionate si munitie, care le permit sa contracareze aparatura militara ucraineana￯. Nu se precizeaza si cine furnizeaza armamentul.

Rusia, acuzata ca ar putea ascunde o participare la razboi alaturi de separatisti

Un cotidian de business independent din Rusia a publicat miercuri un editorial cu titlul ￯Luptam?￯ in care noteaza ca soldatii rusi capturati in Ucraina si rapoartele care se refera la ￯inmormantari misterioase￯ a unor soldati rusi, despre care oficial s-a spus ca au murit in exercitii militare, ridica multe intrebari. ￯Lupta Rusia in Ucraina si daca da, pe ce temei? Daca nu, atunci cine se afla in acele morminte sapate recent sau cine depunde marturie la SBU (Serviciul de securitate rus)?

BBC noteaza ca in anumite zone periculoase, precum in regiunea Luhansk, se relateaza ca mai multe victime au fost ingropate ￯informal￯, de exemplu in gradini.

De altfel, asociatia mamelor soldatilor rusi din Caucazul de Nord spune ca are o lista de 400 de soldati care au fost ucisi sau raniti, afirmand ca nu stie unde au fost raniti sau unde au fost ucisi.

Mamele soldatilor prinsi in Ucraina au realizat o inregistrare video in care fac un apel emotionant la presedintele Vladimir Putin sa le aduca fiii inapoi, relateaza Moscow Times.

￯Mamele, sotiile si rudele baietilor nostri care au fost luati captivi in Ucraina au facut apel la mine, ca lider al Mamelor Soldatilor din Kostroma. Ii cer presedintelui tarii noastre si ministrului apararii sa ajute sa ii aduca inapoi in viata￯, spune Ludmila Koklova, sefa asociatiei din regiunea Kostroma, pe inregistrare, dand apoi cuvantul mamelor.

Una dintre acestea implora autoritatile sa ii aduca inpoi copilul in viata si pe ceilalti care sunt prizonieri in Ucraina. O alta femeie se prezinta insa izbucneste in plans.

Aceasta inregistrare a fost facuta la o zi dupa ce Putin a sugerat ca nu exista motive de ingrijorare inceea ce priveste prinderea celor 10 soldati rusi in estul Ucrainei.

Kievul a afirmat marti ca a capturat soldatii rusi in timp ce se aflau intr-o ￯misiune speciala￯ pe teritoriul Ucrainei, publicand pe internet imagini cu acestia la interogatoriu.

Ministerul rus al Apararii a negat ca a trimis trupe si a declarat ca trupele paramilitare prinse au ajuns acolo ￯din greseala￯. ￯Ce am auzit eu este ca acestia patrulau la granita si au ajuns din intamplare pe teritoriul Ucrainei￯, a spus Putin jurnalistilor in Minsk.