Statele Unite si-au exprimat miercuri ingrijorarea in legatura cu aparente incursiuni ale unitatilor militare ruse pe teritoriul ucrainean, apreciind ca acestea ilustreaza lansarea unei contraofensive orchestrate de Moscova in estul Ucrainei, potrivit Mediafax.

Rebelii prorusi din Ucraina au recucerit teritorii in estul tarii in ultimele zile, in contextul in care Kievul acuza Moscova ca trimite tancuri si militari in sud-estul Ucrainei.

"Aceste incursiuni arata ca o contraofensiva dirijata de Rusia este probabil in curs la Donetk si Lugank", a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

"Bineinteles, acesta este un important subiect de ingrijorare pentru noi", a adaugat Psaki.

Ea a afirmat ca Washingtonul a "observat reticenta Guvernului rus de a spune adevarul, in timp ce militarii sai se afla la distanta de 30 de mile (48 de kilometri ) de frontierele Rusiei, pe teritoriul ucrainean".

Autoritatile de la Kiev au acuzat trupele ruse ca opereaza pe teritoriul Ucrainei, NATO si Polonia afirmand ca detin dovezi, insa Moscova a respins aceste acuzatii.

Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat in Ucraina au instalat un "cartier general" in regiunea separatista Donetk.