Un sistem de rachete antiaerian rus de tip Pantir S1, numit si SA-22, a fost detectat in regiunea de est a Ucrainei, aflata sub controlul separatistilor prorusi, a anuntat miercuri un diplomat al NATO, citat de AFP.

Sistemul "SA-22 este in prezent in zona", a afirmat acest diplomat, sub protectia anonimatului, reamintind ca un alt tip de rachete, SA-11 sau Buk, este suspectat ca ar fi la originea tirului care a cauzat prabusirea unui avion al Malaysia Airlines pe 17 iulie, soldata cu 298 de morti.

Sistemele de rachete Pantir S1 (sau SA-22 in clasificarea NATO) sunt capabile sa atinga orice tinte aeriene pe o raza de 20 de kilometri si la o altitudine de 15 kilometri. Ele pot viza patru tinte simultan, iar rachetele lor pot atinge o viteza de 1.300 de metri pe secunda.

Diplomatul a evocat, de asemenea, "informatii ucrainene credibile", afirmand ca "in Ucraina au loc incursiuni ale trupelor ruse".

Moscova a "pus capat ambiguitatilor, devenind mai deschisa" in ce priveste sustinerea sa acordata rebelilor, a apreciat el.

"Doar ca, oficial, rusii nu revendica" aceste actiuni, a adaugat diplomatul.

Casa Alba a apreciat luni ca "incursiunile militare" ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei constituie o "escaladare semnificativa" a conflictului din aceasta tara.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins aceste acuzatii, denuntand un "razboi informational", potrivit Mediafax.