Mai multe institutii mass-media independente rusesti au cerut miercuri adevarul despre o participare militara rusa in conflictul din Ucraina, la o zi dupa anuntul Kievului privind capturarea a zece parasutisti rusi, care, potrivit Moscovei, s-ar fi "ratacit".

"Rusia lupta impotriva Ucrainei si daca da, din ce motive?", intreaba intr-un editorial unul dintre principalele cotidiene ruse, Vedomosti.

"Fara indoiala, politicienii si militarii rusi vor sa actioneze <>, unde participarea soldatilor nostri nu a fost recunoscuta decat dupa un timp", speculeaza cotidianul, evocand anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene in luna martie.

Dar "este imposibil sa pastrezi informatia in secret absolut. Va fi nevoie de un responsabil pentru victimele" din randul armatei ruse, avertizeaza Vedomosti.

Mai multe institutii media de opozitie rusesti - intre care Novaia Gazeta, ziarul online Fontanka.ru si postul de televiziune Dojd - au publicat reportaje privind inmormantarea luni, in apropiere de Pskov (vest), a doi parasutisti rusi care au murit in Ucraina, conform apropiatilor lor.

"Luni, am fost martorii inmormantarii, in regiunea Pskov, a unor parasutisti a caror moarte este tinuta secreta", scrie Novaia Gazeta, care publica fotografii cu mormintele, de abia acoperite cu pamant, ale lui Leonid Kiciatkin si Aleksandr Ossipov, decedati pe 19, respectiv 20 august.

Conform apropiatilor militarilor, intervievati de ziar, cei doi parasutisti au fost ucisi in luptele dintre separatistii pro-rusi si fortele ucrainene, in apropiere de Lugansk, in estul Ucrainei.

"Zeci de membri ai Diviziei 76 aeropurtate nu le mai raspund apropiatilor lor (...), in timp ce superiorii lor dau asigurari ca acesia se afla in siguranta", scrie Novaia Gazeta.

"Suntem in punctul in care tacerea poate provoca un incendiu monstruos", rezuma ziarul online Pskovskaia Guberniia, al carui site nu a fost accesibil timp de cateva ore dupa publicarea reportajului privind inmormantarea parasutistilor.

Presedintele rus, Vladimir Putin, intrebat marti seara la summitul regional de la Minsk (Belarus) despre cei zece parasutisti rusi capturati de Kiev, a declarat ca acestia efectuau misiuni de "patrulare la frontiera si s-ar fi putut afla pe teritoriul ucrainean".

El a mai afirmat ca "zeci" de soldati ucraineni au trecut de asemenea frontiera in Rusia, dupa care s-au intors in Ucraina.