UPDATE Presedintele ucrainean Porosenko a declarat ca toate partile, inclusiv Rusia, au sprijinit propunerile sale de a pune capat luptelor din estul Ucrainei, dupa o intalnire la Minsk cu presedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin si Petro Poroshenko, la MinskFoto: Captura YouTube

"Strategia de pace care isi propune sa dezvolte Ucraina a fost sustinuta de toti liderii care au participat la summit-ul de la Minsk, fara exceptie", a postat Porosenko pe pagina de Facebook.

Dupa intalnire, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca "Rusia va face totul pentru procesul de pace, daca acesta va incepe".

UPDATE

Ora 06.45 Rusia ar putea propune amendamente la Acordul de Asociere UE-Ucraina pe 12 septembrie.Rusia intentioneaza sa prezinte pe 12 septembrie un plan de "rectificare" a Acordului de Asociere incheiat intre Ucraina si Uniunea Europeana, a anuntat ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Aleksei Uliukaev, citat de agentia Itar-Tass, in pagina electronica, citeaza Mediafax.

Ora 01.00 Presedintele ucrainean Porosenko a a calificat negocierile de la Minsk drept "dificile si complicate". Potrivit Itar-Tass, presedintii Ucrainei si Rusiei ar fi ajuns la un acord cu privire la consultari intre serviciile de frontiera ale celor doua state.

Ora 00.30 Intrevederea dintre Putin si Porosenko s-a incheiat dupa aproximativ doua ore de discutii (Mediafax). ntrevederea bilaterala dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko s-a incheiat, dupa aproape doua ore de discutii cu usile inchise, la Minsk, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia RIA Novosti. "Intalnirea s-a incheiat", a afirmat Peskov, fara a comenta rezultatele acestei intrevederi. Potrivit unor jurnalisti ai RIA Novosti, presedintele ucrainean a parasit Palatul Independentei, unde a avut loc intrevederea.

Vladimir Putin si Petro Porosneko si-au strans mainile in deschiderea summit-ului Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kahastan de la Minsk, unde se discuta criza din estul Ucrainei, prilej cu care, in premiera, participa trei comisari europeni - Catherine Ashton (politica externa), Karel De Gucht (comert) si Gunther Oettinger (energie). Vladimir Putin a declarat ca rezolvarea crizei din Ucraina nu se poate realiza printr-o escaladare militara suplimentara sau fara dialog cu reprezentantii regiunilor rusofone.

"Suntem convinsi ca astazi nu poate fi rezolvata cu o escaladare suplimentare a scenariului militar, fara sa tinem cont de de interesele vitale ale regiunilor din sud-est-ul tarii si fara un dialog pasnic cu reprezentantii lor", a spus Putin, vorbind in cadrul unei intalniri a nivel inalt in Minsk, potrivit Reuters.

Putin a mai spus ca economia Rusiei ar putea suferi o pierdere de circa 100 miliarde ruble (2,77 miliarde dolari) daca produse din UE ajung in Rusia via Ucraina, evitand tarifele impuse de Rusia pe bunuri UE.

"Rusia nu poate ramane pasiva in acest caz si vom fi obligati sa luam masuri decisive sa ne protejam piata", a spus el, adaugan ca asta ar include un pas inapoi in ceea ce priveste privilegiile pe care importurile din Ucraina le au in relatiile comerciale.

El a mai spus ca partenerii Moscovei in uniunea vamala, Belarus si Kazahstan, vor fi de asemenea afectati.

La randul sau, Petro Poroshenko a afirmat ca singurul instrument eficient pentru a pune capat varsarii de sange in estul tarii il reprezinta controale dure la granita cu Rusia, precum si stoparea furnizarii de arme rebelilor si eliberarea prizonierilor de razboi.

El a mai afirmat ca toti cei implicati vor sa iasa din aceasta situatie cu demnitate si ca va asculta toate optiunile in incercarea de a se obtine pacea.

"Soarta lumii si a Europei se decide in cursul acestei intrevederi la Minsk. Asa vad eu", declarase Porosenko, dupa ce a dat mana cu Putin, inainte de debutul discutiilor.

Acest summit este a doua intalnire dintre presedintii rus si ucrainean, dupa o scurta intrevedere la 6 iunie in Franta, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a Debarcarii din Normandia.