Cel putin 10 persoane si-au pierdut viata si 60 au fost ranite luni intr-o busculada produsa la un templu din centrul Indiei, unde mii de pelerini s-au adunat cu ocazia unei sarbatori dedicate zeului hindus Shiva, a anuntat politia locala citata de AFP.

"O busculada s-a produs in aceasta dimineata foarte devreme, in jur de ora 5:30 (ora 00:00 GMT), iar cinci femei si 5 barbati au decedat", a declarat pentru AFP un ofiter de politie, Vinay Kumar Singh.

"La locul tragediei este inca foarte mult haos si foarte multa lume, insa politia si ambulantele sunt la fata locului", a adaugat reprezentantul autoritatilor.

Incidentul s-a produs la un templu din statul Madhya Pradesh, din centrul tarii.

"O parte din pelerinii care marsaluiau au cazut din picioare (...) iar asta a creat o miscare de panica", a declarat pentru cotidianul Times of India un inspector de politie, Pawan Srivastava.

Pelerinii hindusi s-au inghesuit din zori pe dealil Kamadgiri cu ocazia zilei sfinte a Somvati Amavasya consacrate zeului Shiva.

India a cunoscut on ultimii ani mai multe busculade soldate cu victime cu ocazia sarbatorilor religioase,

Acestea sunt adesea provocate de accidente insa pot si declansate si de raspandirea unor zvonuri pivind o amenintare cu bomba sau un atac. Femeile si copiii sunt, in general, cei care platesc cel mai greu pret.

In octombrie 2013, 115 credinciosi au murit calcati in picioare sau inecati in apropiere de un templu din Madhya Pradesh.

In martie 2010, 63 de persoane, doar femei si copii,au murit intr-o busculada provocata de caderea unei usi in constructie de la templul hindus din statul Uttar Pradesh.

In septembrie 2008, 224 pelerini au murit pe drumul catre un templu asezat pe o colina la Jodhpur, in Rajasthan (nord-vest).