Prefectura din Hiroshima a dat ordin de evacuare, vineri, pentru aproximativ 4.300 de persoane sa isi paraseasca locuintele din cauza unor noi riscuri de alunecari de teren in acest oras din sud-vestul Japoniei, potrivit Mediafax.

Alte aproximativ 164.000 de persoane sunt vizate de recomandarile de a pleca.

Bilantul inca provizoriu al fortelor de ordine anunta 39 de morti si 52 de disparuti.

Incepand de joi seara, a reinceput sa ploua si in cursul zilei sunt asteptate precipitatii importante si furtuni violente, generand temeri privind noi torente de noroi dupa cele din noaptea de marti spre miercuri.

"Luam in considerare mai intai persoanele de care suntem siguri ca au disparut, de exemplu pe baza marturiilor persoanelor care le-au vazut in timp ce erau luate de noroi, dar numarul creste pe masura ce evaluam situatia", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul politiei municipale din Hiroshima.

Cautarile care au fost intrerupte joi seara nu fusesera reluate la inceputul zilei de vineri, dar pregatirile erau in curs.

Peste 2.500 de pompieri, politisti si militari ai fortelor de autoaparare au fost trimisi joi la fata locului.

Provocand mai multe victime decat multe cutremure in Japonia, unde constructiile paraseismice sunt eficiente, problemele create de aceste alunecari de teren au aparut in urma ploilor abundente. In trei ore, in zonele afectate a cazut mai multa apa decat intr-o luna obisnuita, potrivit meteorologilor.

Autoritatile se tem de acum de un dezastru in lant: avand in vedere starea actuala a solului, teoretic este suficienta putina ploaie pentru noi alunecari de teren, avertizeaza expertii.

Alte regiuni, afectate de ploile torentiale, sunt, de asemenea, vizate de alerte de alunecari de teren, dintre care mai multe orase si cartiere din provinciile Fukuoka si Nagasaki, tot din sud-vest.