Fostul premier francez Alain Juppe, membru al unui triumvirat care conduce partidul de dreapta UMP, in plina deruta, a anuntat miercuri ca se va lansa in batalia pentru alegerile primare in vederea candidaturii la prezidentialele din 2017, scrie AFP.

Si-a annuntat candidatura pentru desemnare si un alt fost ministru, Xavier Bertrand, 49 de ani, intr-un context de tensiuni in sanul partidului, afectat de un vast scandal de facturi false si cheltuieli exorbitante.

Fostul sef de stat Nicolas Sarkozy, 59 de ani, a carui revenire in politica alimenteaza speculatiile, nu si-a anuntat inca intentiile. O serie de voci grele din UMP se indoiesc de revenirea sa, din cauza numeroaselor dosare judiciare in care este implicat.

Alain Juppe, care a fost si ministru al Afacerilor Externe, a afirmat ca UMP trebuie sa castige prezidentialele "pentru a scoate Franta din marasmul in care stagneaza acum".

Juppe, in prezent primar de Bordeaux (sud-vest) si considerat in UMP drept unul dintre "intelepti", "prima conditie va fi sa adunam inca din primul tur fortele de dreapta si de centru in jurul unui candidat capabil sa infrunte Frontul National, pe de o parte, si PS (Partidul Socialist), sau cine le va lua locul, pe de alt parte".

Alain Juppe este omul politic cel mai popular in randul francezilor, dupa cum arata doua recente sondaje. Este unul dintre cei trei oameni care conduce provizoriu UMP, pana la congresul din toamna, alaturi de fostii premieri Jean-Pierre Raffarin si Francois Fillon.

In decembrie 2004, este condamnat la 14 luni de inchisoare cu suspendare si la interdictia de a fi ales timp de un an intr-un scandal de angajari fictive la Parisului.

In decizia Curtii de Apel se arata ca Juppe nu a obtinut niciun beneficiu personal in urma acestor infractiuni comise in beneficiul partidului din care facea parte, astfel incat nu trebuie sa fie tap ispasitor.

Numerosi comentatori au apreciat ca Alain Juppe a platit pentru Jacques Chirac si ca, desi fostul premier a fost condamnat, justitia l-a recunoscut ca vinovat moral pe Jacques Chirac.