Cel putin 18 persoane au murit in urma alunecarilor de teren din Hiroshima si alte 13 sunt date disparute in acest oras din sud-vestul Japoniei, afectat de o serie de intemperii "teribile", scrie AFP.

Este vorba de un bilant provizoriu oferit de televiziunea publica NHK, care citeaza fortele de ordine.

"Sunt ploi nemaintalnite si un dezastru de amploare. Exista in mai multe alte locuri riscuri de precipitatii", a declarat in fata presei premierul Shinzo Abe, care si-a intrerupt vacanta.

Aluncarile de pamant au surprins populatia in plina noapte. O femeie de 77 de ani, un baietel de doi ani si fratele sau de 11 ani figureaza printre victime, potrivit NHK.

Pagubele se intind pe o lungime de 20 de kilometri, traversand mai multe cartiere din Hiroshima.

Majoritatea caselor sunt construite din lemn si, in acest gen de circumstante, sunt pur si simplu rase de masa de pamant in miscare.

Imagini filmate din elicopter arata case devastate si drumuri inghitie de noroi. Mai multi locuitori s-au refugiat pe acoperisuri si au fost salvati cu elicopterele.

Japonia este afectata in ultimele saptamani de o serie de intemperii exceptionale, calificate drept "teribile" de agentia de meteorologie.

"In unele locuri, intr-o zi au cazut precipitatii care in mod normal cadeau intr-o luna", a explicat un meteorolog, la NHK.