Funeraliile lui Michael Brown, adolescentul negru ucis de un politist in urma cu zece zile si a carui moarte a declansat revolte rasiale la Ferguson (Missouri), vor avea loc luni, in conditiile in care tensiunile raman puternice in acest oras, dupa o noua noapte agitata, scrie AFP.

Avocatii familiei tanarului om au precizat ca funeraliile prevazute luni vor fi publice si se vor desfasura sub egida "liderilor nationali", fara a oferi alte detalii.

Pana atunci, tensiunile raman puternice in acest oras din suburbiile Saint-Louis (centrul Statelor Unite).

Nu departe de locul unde au avut loc manifestatiile in aceste ultime zile, politia a ucis un barbat de culoare inarmat cu un cutit, aparent dezechilibrat. Acest incident nu pare sa aiba vreo legatura cu evenimentele din Ferguson.

Dupa moartea, in 9 august, a lui Michael Brown, un tanar negru ucis de un politist alb, Ferguson a devenit simbolul tensiunilor rasiale care persista in societatea americana.

Marturii ale locuitorilor de origine afro-americana subliniaza duritatea de care da dovada, potrivit acestora, politia fata de ei: "Nu avem nimic asupra noastra dar continua sa ne aresteze in mod regulat. M-au batut odata si am fost dus la postul de politie din Saint-Louis. M-am saturat de brutalitatea politiei", a povestit un locuitor din Ferguson, Allen Frazier.

Dupa decesul lui Michael Brown, nu mai putin de trei autopsii au fost cerute, de catre autoritatile americane, de ministerul Justitiei si de familie, in incercarea de a aduce lumina asupra circumstantelor decesului tanarului.

Versiunile politiei si ale mai multor persoane sunt divergente. Politistii spun ca Michael Brown ar fi incercat sa ia arma unuia dintre oamenii legii, care l-a impuscat. Mai multi martori, printre care si prietenul lui Michael Brown, care il insotea, acesta avea mainile ridicate in aer.

Rezultatele autopsiei cerute de familie, publicate luni, au aratat ca tanarul a murit dupa ce a incasat cel putin sase gloante. Potrivit editiei de marti a Los Angeles Times, rezultatele autopsiei solicitate la nivel federal indica si ele sase rani prin impuscare.

Moartea lui Michael Brown a capatat o dimensiune nationala si tine prima pagina a ziarelor, dupa ce a reinviat spectrul revoltelor rasiale din Statele Unite.

Dorind sa ramana "prudent" in acest dosar, atat timp cat ancheta nu s-a incheiat, Barack Obama, primul presedinte negru al Statelor Unite, a evocat inegalitatile rasiale din tara si comunitati "care se regasesc adeseori izolate, fara speranta si fara perspective economice".

Obama a precizat intr-o conferinta de presa ca a recomandat guvernatorului din Missouri o utilizare "limitata" a Garzii Nationale, care a ajuns luni in localitate, si a afirmat ca nimic nu scuza "folosirea fortei excesive de catre politia locala".

Pentru a "stabili un nou dialog", primarul localitatii James Knowles a anuntat marti o serie de masuri, printre care sustinerea programelor care favorizeaza angajarea negrilor in cadrul politiei.

Dintre cei circa 50 de politisti din oras, a carui populatie este de culoare in proportie de 67%, doar trei sunt afro-americani.

Un purtator de cuvant al procurorului comitatului Saint-Louis a afirmat ca un mare juriu, insarcinat sa decida daca politistul va fi adus in fata justitiei, se va apleca asupra dosarului incepand de miercuri.

Noaptea de luni spre marti a fost tensionata si marcata de sase persoane ranite prin impuscare si 31 de arestari.

Fortele de ordine, sutinute de un vehicul blindat si un elicopter, au tras cu grenade lacrimogene pentru a dispersa multimea de protestatari, in cursul noptii.

Doi manifestanti si patru agenti au fost raniti.

Militari ai Garzii Nationale au fost amplasati in dispozitiv, pentru a sutine politia locala, dar au ramas discreti.